Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 30 maart 2016 Mosselbanken in de Waddenzee blijven liggen

Programma Naar Een Rijke Waddenzee logoBron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee - De drie mosselbanken die vanaf 1997 worden gevolgd door IMARES Wageningen UR (maar al eerder zijn ontstaan) zijn alledrie nog aanwezig in de Waddenzee. Deze banken bestaan inmiddels zeker 20 jaar op dezelfde locatie. De oude banken blijken erg stabiel in oppervlakte.

De ontdekking is van belang omdat er vaak wordt gedacht dat mosselbanken vanzelf weer verdwijnen na verloop van tijd. Uit het nieuwe onderzoek - www.wageningenur.nl/nl/nieuws/Mosselbanken-in-Nederlandse-Waddenzee-blijven-stabiel.htm - dat in opdracht van het ministerie van EZ is uitgevoerd, blijkt dat mosselbanken inderdaad in het algemeen na het jaar van ontstaan langzaam in oppervlakte, bedekkingspercentage en populatiedichtheid achteruit gaan.

Langer dan gedacht

Máár de afname in oppervlakte wordt op de lange termijn teniet gedaan door een incidentele goede broedval. Daarna begint het proces opnieuw. Over de jaren ontstaat zo geleidelijk een mosselbank met meerdere jaarklassen en met een gevarieerde biogemeenschap. De banken blijven nu al twee decennia overeind en dat is veel langer dan gedacht.

Sinds 2006 volgen de onderzoekers ook 5 dynamische mosselbanken. Hiervan zijn er weliswaar drie verdwenen, maar twee ervan bestaan nog steeds. Waarschijnlijk zijn ze nog een paar jaar ouder, rond de 12 jaar, denken de onderzoekers.

Japanse oester

Een andere belangrijke constatering uit het onderzoek is dat op vrijwel alle gevolgde mosselbanken de Japanse Oester steeds vaker voor komt. De mosselbanken ontwikkelen zich hierbij tot een gemengde mossel-oesterbank. Deze constatering komt ook overeen met de waarnemingen van de Waddenunit.

De vestiging van oesters op een mosselbank kan concurrerend werken, stellen de onderzoekers verder. Maar er kan ook sprake zijn van extra bescherming en stabiliteit voor de mosselen.

Rijke Waddenzee

De onderzochte mosselbanken zijn droogvallende mossels. Ze staan dus los van het Mosselconvenant dat door PRW wordt uitgevoerd (dat gaat om mosselen permanent onder water). Het onderzoek heeft voor PRW wél belangrijke implicaties. Zo geeft het aan dat de nieuwe strategie van de natuur met rust laten op lange termijn tot natuurontwikkeling kan leiden.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl