Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 07 april 2016 Noord-Holland: Meer kans voor natuur met de Green Deal

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Afgelopen vrijdag tekende de provincie Noord-Holland de Green Deal Infranatuur. Samen met 19 andere organisaties, zoals overheden, infrabeheerders, ingenieursbureaus en De Vlinderstichting. Met deze Green Deal willen de partijen de bewustwording over de biodiversiteit in relatie tot de infrastructuur vergroten.

Als kleurrijke start van de Green Deal Ifranatuur werd bij het kantoor van TenneT een lange strook ingezaaid met planten voor vlinders en bijen.

De organisaties zetten zich gezamenlijk in om hun ervaring en kennis van biodiversiteit in hun eigen werkgebied vanzelfsprekender te maken. Op deze manier kan de infrastructuur een grote betekenis krijgen voor een duurzamere leefomgeving waar mens en natuur beide voordeel van hebben.

De provincie en de Green Deal

Namens de provincie tekende Chris de Vries, directeur Beheer & Uitvoering de 'deal'. "Ik zie de Green Deal Infranatuur als een uitdaging. Naast het vergroten van het bewustzijn over biodiversiteit, is het wat mij betreft vooral zaak kansen te benutten. Die zijn er volop; het gaat erom dat we ze onderkennen en werk gaan maken van meer biodiversiteit. Dat is de deal."

Met de ondertekening committeert de provincie zich aan verschillende acties om de bewustwording over de biodiversiteit te verbeteren. Zo wordt er een conferentie over infranatuur georganiseerd, komt er een plan om de biodiversiteit in provinciale infrastructurele projecten en binnen de vaarwegen aan te pakken en draagt de provincie het belang voor biodiversiteit uit binnen de eigen organisatie.

Grote potentie Nederlandse infrastructuur

De biodiversiteit in Nederland staat al jaren onder druk. Zo is het slecht gesteld met de bijen- en vlinderstand in Nederland en zijn de maatschappelijke gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld de landbouw niet te overzien. Een goede biodiversiteit heeft dus naast een belang voor de leefomgeving ook economische waarde. Daarom wordt er gezocht naar initiatieven die biodiversiteit kunnen bevorderen. Nederland beschikt over een dicht netwerk aan infrastructuur: wegen, spoorlijnen, leidingen, dijken en waterwegen. In potentie is deze infrastructuur bij uitstek geschikt om het Natuurnetwerk Nederland (voorheen de Ecologische Hoofdstructuur - EHS) en terreinen die verbonden zijn door infrastructuren te ondersteunen. Recente voorbeelden hiervan zijn de opening van de Honey Highway langs de A4 en de nieuwe heidecorridor bij het waterwingebied Soestduinen.

Betrokken partijen

De Green Deal is ondertekend door: Arcadis, ENGIE Infra & Mobility, Gasunie, Gemeente Tilburg, Grontmij, Heijmans, Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat), ProRail, provincie Noord-Brabant, provincie Noord-Holland, TenneT, De Vlinderstichting (initiatiefnemer van Infranatuur), Vitens en de Waterschappen Vallei en Veluwe, Aa en Maas, Rivierenland, Rijn en IJssel, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Hoogheemraadschap van Rijnland.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl