Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 19 april 2016 Nieuwe App meet kleurenpalet van meren, zeeŽn en oceanen

Zowel zoet als zout water ('natuurlijk water') kent vele kleuren, afhankelijk van wat er nog meer in het water zit. Bovendien verandert dit in de tijd; zowel tussen seizoenen als over langere tijdschalen. De onderzoekswereld alleen kan dit niet bijbenen. Daarom worden nu burgers uitgenodigd om met de Eye-on-Water App op hun smartphones ook mee te doen aan deze kleurmetingen. De App zal worden gepresenteerd tijdens het STOWA congres in Burgers Zoo op 20 en 21 april 2016.

De kleur van water hangt af van de erin voorkomende opgeloste stoffen en zwevende deeltjes. De kleur van natuurlijk water wordt al sinds 1889 vanaf schepen vastgelegd met behulp van de Forel-Ule-schaal. Lange termijn analyses van Forel-Ule data laten een gevarieerd beeld zien in de mate van kleurverandering per regio. Als gevolg van veranderingen in concentraties van algen worden sommige zeeën en oceanen blauwer (minder algen) en andere juist groener (meer algen), maar met verschillende patronen in de tijd. Algen vormen de basis ('het gras') van het wereldwijde voedselweb; zonder algen geen mossels, vissen, vogels en zeezoogdieren. Opgeloste organische stoffen van afgestorven planten en slib kleuren natuurlijk water geel tot bruin. Dit vinden we vooral in zoetwater- en kustgebieden.

Over grote oppervlakten kunnen deze patronen worden gerelateerd aan satellietwaarnemingen. Hierdoor is duidelijk geworden dat de relatie tussen het plankton en klimaatverandering niet op een wereldwijde schaal maar meer op regionale schaal verandert. Observatiesatellieten en plaatselijke meetstations maken het voor wetenschappers mogelijk om uitgestrekte zeegebieden te monitoren.

Burgerwetenschap met een App

Dit onderzoek kan nu worden aangevuld met kleurmetingen die uitgevoerd kunnen worden door 'het grote publiek' met de 'Eye on Water' App. De metingen via de App op grondniveau worden gebruikt om satelliet data te valideren. Een groot voordeel van de App ten opzichte van satellieten is dat deze ook gebruikt kan worden tijdens bewolkt weer.

De App is verkrijgbaar voor Android en Apple smartphones. Het principe: Je maakt een foto en vergelijkt die met de Forel-Ule schaal met 21 standaard waterkleuren. Kies de best passende kleur en de app geeft de melding door naar de centrale database samen met tijd, datum en GPS coördinaten. Op deze manier wordt een grote database opgebouwd. Deze 'burgerdata' zullen worden gebruikt door oceanografen, mariene biologen en waterbeheerders voor lange-termijn analyses ten behoeve van onderzoek op het gebied van bijvoorbeeld veranderingen in waterverontreiniging en klimaateffecten.

Het initiatief voor de ontwikkeling van deze App is genomen binnen het inmiddels beëindigde EU-project Citizens' Observatory for Coast and Ocean Optical Monitoring' (Citclops).

Het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, het bedrijf MARIS Marine Information Service en het Texelse mediabedrijf VEERDER hebben hiervan uitgaande de EyeonWater-colour App ontwikkeld.

Websites: www.eyeonwater.org en www.citclops.eu

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl