Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 20 mei 2016 Unieke natuur tussen Petten en Den Helder behouden

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De natuur van de Pettemerduinen, het Zwanenwater en de Donkere duinen tussen Petten en Den Helder is uniek. De provincie Noord-Holland werkt aan plannen om die bijzondere natuur te behouden: Natura 2000-beheerplannen.

Dat betekent dat de natuur in het gebied extra bescherming krijgt. Op 17 en 18 mei 2016 organiseert de provincie informatieavonden over deze plannen.

Het duingebied tussen Petten en Den Helder is naast recreatiegebied voor bewoners en recreanten ook de leefomgeving voor bijzondere vogels als de lepelaar, de aalscholver, de roerdomp en de tapuit. Omdat deze natuur wereldwijd uniek is, is het aangewezen als Natura 2000-gebied.

Natura 2000-beheerplannen

De provincie werkt aan Natura 2000-beheerplannen. Daar staan maatregelen in die nodig zijn om de natuurgebieden voor toekomstige generaties te behouden.

Bijvoorbeeld om begroeiing die daar niet van oorsprong voorkomt te verwijderen en daarmee de natuur te herstellen. Ook stelt een beheerplan voorwaarden aan nieuwe activiteiten. Voor het huidige gebruik verandert er niks, maar voor nieuwe activiteiten die effect kunnen hebben op de natuur, moet een vergunning worden aangevraagd.

Beheerplanen bijna klaar

De beheerplannen zijn nu bijna klaar. De provincie wil omwonenden en andere betrokkenen graag informeren over de Natura 2000-maatregelen en weten wat zij van de beheerplannen vinden. Daarvoor organiseert de provincie twee informatieavonden. Na de informatieavonden worden de beheerplannen afgerond en kunnen de plannen door de provincie worden vastgesteld.

Informatiebijeenkomsten

De provincie organiseert twee informatiebijeenkomsten over de beheerplannen. Op 17 mei 2016 van 19.00 tot 21.00 uur in het bezoekerscentrum Helderse Vallei en op 18 mei 2016 van 19.00 uur tot 21.00 uur in het Dorpshuis Callantsoog in Callantsoog.

Tijdens de avonden zijn medewerkers van de provincie Noord-Holland en van natuurbeheerders aanwezig om vragen te beantwoorden over het beheerplan, de maatregelen, vergunningen en handhaving.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl