Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 25 mei 2016 Afsluitdijk open voor vis

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Zaterdag 21 mei 2016 was Wereldvismigratiedag. Door de aanleg van dammen en dijken kunnen trekvissen niet van zout- naar zoetwater zwemmen. Dit is wel nodig om op te groeien en zich voort te planten.

Een slechte visstand heeft een negatieve invloed op het hele ecosysteem, want vis is een belangrijke schakel in de voedselketen. Tijdens de Wereldvismigratiedag, die tweejaarlijks plaatsvindt, is hiervoor aandacht gevraagd. Gedeputeerde Cees Loggen (Water) onthulde een Virtual Reality-attractie over de Vismigratierivier.

Wereldwijd vonden ruim 400 evenementen plaats. Onder het motto 'De Afsluitdijk open voor vis' organiseerden "De Nieuwe Afsluitdijk" (waar de provincie Noord-Holland partner van is), Rijkswaterstaat en de initiatiefnemers van de Vismigratierivier samen diverse activiteiten.

Vismigratierivier Afsluitdijk

De Afsluitdijk werd omgedoopt tot Europees hoofdkwartier van de Wereldvismigratiedag en vormde daarmee de schakel tussen het hoofdkwartier in Washington DC en alle landen in Europa, waar ook evenementen plaatsvonden. Het programma in Kornwerderzand bij de Afsluitdijk stond in het teken van de Vismigratierivier. Van de vier kilometer lange rivier die hier wordt aangelegd, zijn de plannen gereed.

De Vismigratierivier bootst door zijn lengte, en de geleidelijke overgang tussen zout en zoet water, de natuurlijke situatie voor vissen na. Hierdoor kunnen de sterke én zwakke zwemmers onder de vissen 24/7, behalve bij extreem hoogwater, 365 dagen per jaar makkelijker heen en weer zwemmen.

Bij Kornwerderzand ligt veel meer vis te wachten voor de dijk dan in Den Oever.

De Vismigratierivier biedt daarvoor de oplossing. De Vismigratierivier kan een antwoord zijn op de wereldwijde vismigratieproblematiek.

Virtual Reality-attractie: duikhelikoptertocht door Vismigratierivier

In het informatiecentrum op Kornwerderzand onthulden gedeputeerde Cees Loggen, de jeugdambassadrice van de Vismigratierivier Sophie Reitsma en gedeputeerde Klaas Kielstra van de provincie Friesland een Virtual Reality-attractie over de Vismigratierivier. Bezoekers kunnen een duikhelikoptertocht maken door de Vismigratierivier.

Cees Loggen, gedeputeerde provincie Noord-Holland: "De Vismigratierivier is een prachtig technologisch internationaal hoogstandje in een buitengewone complexe omgeving. Fantastisch voor het herstel van ecologie en biodiversiteit. Wat mij betreft een prachtig exportproduct."

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl