Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 21 juni 2016 Van afvalwater naar Chanel no. 5

HHNK logoBron: HHNK - De wereld van afvalwaterzuivering is volop in beweging! Zes partijen hebben elkaar gevonden in het innovatieve project Aquafarm. De samenwerkings-overeenkomst werd op 14 juni 2016 ondertekend in Houten en daarmee is het project officieel van start.

Aquafarm behelst een nieuw zuiveringsconcept dat het beste te omschrijven is als van zuiveren naar oogsten. Bij deze nieuwe manier van afvalwater zuiveren worden flora en fauna ingezet om zoveel mogelijk hoogwaardige (half)producten te winnen. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen voor parfum, medicijnen, bouwmaterialen en dierlijk voedsel.

Samenwerking

In dit project werkt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) samen met Waterschap Rivierenland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, projectmanagementbureau p2, Radboud Universiteit Nijmegen, onderzoekscentrum B-ware en Alterra Wageningen. Gezamenlijk werken we dit innovatieve concept Aquafarm verder uit.

Doorbraken ontstaan door anders naar hetzelfde te kijken

Zo is Aquafarm - www.youtube.com/watch?v=nLKYwxVa07s - ook ontstaan.

Aquafarm ziet de rijke stroom afvalwater als basis voor het produceren van hoogwaardige grondstoffen. Waarom eerst waardevolle grondstoffen uit het water halen, als je deze ook kunt gebruiken om direct tot hoogwaardigere toepassingen te komen en met als eindproduct schoon water? Met alle partijen gaan we de uitdaging aan om de huidige afvalwaterzuiveringen op termijn te vervangen door systemen van geschakelde watercompartimenten, wat het zelfreinigingsproces van natuurlijke wateren nabootst. In elk compartiment groeien specifieke flora en fauna die het afvalwater zuiveren en per compartiment minimaal één hoogwaardige stof produceren. Zo kunnen er naast parfum bijvoorbeeld ook bio-composieten geproduceerd worden in een compartiment met waterplanten, en kunnen er eiwitten en medicijnen geproduceerd worden door sponzen. Het aantal toe te passen dieren en planten is oneindig: denk aan algen, wieren, hogere waterplanten, mosselen, sponzen, wormen en vissen.

Bijdragen aan één van de grootste maatschappelijke opgaven

Aquafarm is het winnende idee van de Waterwegen Dragons Den waarbij 100 ondernemers, wetenschappers, waterschappers en vrijdenkers kansen presenteerden voor het hergebruik van assets van de Waterschappen. Eén van de grootste maatschappelijke opgaven op dit moment is slimmer omgaan met grondstoffen en water, om ook in de toekomst voldoende kwalitatieve voedingsstoffen te produceren. Met Aquafarm willen we hier een bijdrage aan leveren.

Vooruit stappen om te innoveren

De innovatie bevindt zich in de juiste keuze van de organismen die op een slimme manier aaneen geschakeld worden en daardoor maximaal hoogwaardige grondstoffen produceren terwijl ze het water zuiveren. Bestaande fundamentele en toegepaste kennis over de werking van voedselwebben en zelfreinigend vermogen van de natuur (zoals het actiefslibproces www.stowa.nl/publicaties/publicaties/het_actief_slib-proces__de_mogelijkheden_en_grenzen of waterharmonica's www.stowa.nl/upload/publicaties/STOWA%202012%2010%20LR_v2.pdf worden samengebracht met bestaande technische kennis over het optimaliseren van groeicondities (zoals in glastuinbouw). Het is tijd om de rijkdom aan beschikbare kennis over de biologie en biochemie van organismen en natuursystemen te combineren en over te gaan tot actie. Samen bouwen we aan een levende technologie met een hoogwaardige uitkomst.

Gedurende een jaar werken we toe naar een ‘proof of principle' op de waterzuiveringsinstallatie in Nijmegen waarmee we de haalbaarheid en potentie van Aquafarm tastbaar maken. De initiatiefnemers streven er naar om daarna een demonstratie-installatie op te starten.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl