Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 08 juli 2016 Richtlijn voor plastic opruimen in Waddenzee

Programma Naar Een Rijke Waddenzee logoBron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee - Wat moet je nu wel en niet opruimen langs het strand? Die vraag wordt steeds actueler nu meer en meer mensen zich realiseren wat de schadelijke gevolgen zijn van zwerfafval in Werelderfgoed Waddenzee. Doe Eens Wad heeft daarom in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee een richtlijn - rijkewaddenzee.nl/rapport/richtlijn-plastic-afval-opruimen/ - opgeschreven wat je moet doen met rondslingerend afval.

Een belangrijk punt in de richtlijn is dat verboden gebied, gewoon verboden gebied blijft. Ookal ligt er afval. Daar afval ruimen, werkt verstorend en doet meer kwaad dan goed. Ook wordt gevraagd om afstand te houden tot vogels en zeehonden. In de richtlijn staat verder dat het heel belangrijk is om plastic op te ruimen. Probeer bij het verwijderen zo min mogelijk de bodem te beroeren.

Haal plastic draadjes bijvoorbeeld tussen zeewier vandaan, maar laat het zeewier liggen. Dit heeft een belangrijke functie in het ecosysteem: voedsel, beschutting en duinvorming.

Het ontwikkelen van de richtlijn is een directe uitkomst van een bijeenkomst eind 2015 over plastic. Daar werd het probleem gesignaleerd en kreeg het een gezicht doordat verschillende partijen aangaven hoeveel plastic zij wel niet tegenkomen op het strand. Inmiddels wordt er op verschillende manieren aan gewerkt. De richtlijn is geschreven op basis van gesprekken met beheerders, (vrijwillige) afvalopruimers en natuurdeskundigen.

Plastic Probleem

Plastic (en ander afval) is een groeiend probleem in Werelderfgoed Waddenzee.

Steeds meer mensen willen hun handen uit de mouwen steken om een bijdrage te leveren aan het verhelpen van het plastic probleem. Een actueel voorbeeld daarvan is de oproep van fotomodel Doutzen Kroes om gewoon een zak mee te nemen naar het strand en in elk geval je eigen rommel op te ruimen. Lianne Huzen van het Programma naar een Rijke Waddenzee juicht dit soort initiatieven toe. "Maar raap niet zomaar alles op. Bij het opruimen in een kwetsbaar gebied als de Wadden is het van groot belang dat dit gebeurt op een verantwoorde wijze, zoals we het in de richtlijn hebben opgeschreven."

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl