Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 26 juli 2016 Uitbraak van iepziekte in Den Helder

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - de iepziekte. Dit is een zeer besmettelijke en dodelijke ziekte die de afgelopen jaren al veel slachtoffers onder de iepen heeft gemaakt.

Ook dit jaar gaat de iepziekte Den Helder niet voorbij. Afgelopen week is bij veel bomen de ziekte geconstateerd. Er is opdracht gegeven tot het verwijderen van 26 laanbomen en een aantal kleinere iepen uit verschillende bossingels.

Van de zieke bomen staan er elf aan de Kievitstraat, hier is een hele rij bomen besmet geraakt aan de kant van het spoor. Ook zijn er besmette bomen gevonden op de Binnenhaven, Lorentszstraat, Ooievaarstraat, Timorpark, Boerhavestraat en Marsdiepstraat. Veel van deze bomen zijn beeldbepalend in de straat maar door de iepziekte niet meer te redden.

Besmetting met iepziekte

De iep is te herkennen aan de zaden en de vorm van het blad (scheve bladvoet).

Het zijn bomen met een brede kroon, die veel licht doorlaat. Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die op twee manieren kan worden overgebracht. Ten eerste door wortelcontact tussen zieke en gezonde bomen. Zieke bomen besmetten via hun wortels de gezonde bomen die naast hen staan. Ten tweede door de iepenspintkever. Dit diertje legt haar eieren in zieke en verzwakte iepen. In de zomer komen de eitjes uit en vliegen de jonge kevers naar gezonde bomen om hiervan te eten. Als ze van de zieke boom schimmelsporen met zich meedragen, besmetten ze zo de gezonde boom.

Herkenning zieke iep

In een aangetaste boom zijn de houtvaten dicht door de schimmel. Dit kun je in een doorgesneden tak zien aan de bruine ring of stippen. Transport van voedingsstoffen naar de bladeren is dan niet meer mogelijk. De open houtvaten heeft hij namelijk nodig om water vanuit de wortels naar de bladeren te transporteren. Omdat transport van voedingsstoffen niet meer kan, verwelken de frisgroene bladeren en verkleuren snel naar geel en dan bruin. Daarna vallen ze af, behalve de jonge blaadjes aan de uiteinden van de twijgen. Na besmetting door de kever begint de verkleuring in één of meer takken. Door wortelcontact met een zieke buurboom verkleurt de hele kroon, meestal van onderaf beginnend.

Maatregelen

Snel en doortastend handelen is de belangrijkste voorwaarde voor succes. Zodra een boom symptomen van iepziekte vertoont, gaat een gespecialiseerd bedrijf de boom controleren. Een kenmerkende bruine verkleuring onder de schil en een doffe kleur van het ontblote hout wijzen op iepziekte. Is de boom inderdaad ziek, dan mag het bedrijf de boom direct verwijderen en versnipperen.

Ongeschild iepenhout? Zieke iep in uw tuin of buurt? Melden s.v.p.!

Langs straten, in windsingels, in bosplantsoen en in tuinen: het Helderse bomenbestand bestaat voor een groot deel uit iepen. Voor het behoud van ons bomenbestand is het heel belangrijk dat de iepziekte een halt wordt toegeroepen.

Daarom:

U kunt elke werkdag van 08.00 tot 17.00 uur terecht bij Klanten Contact Centrum, telefoon 14 0223. Na de melding wordt uw, ongeschilde, iepen(haard)hout kosteloos opgehaald en afgevoerd. Ook voor het onderzoeken en eventueel kappen van iepen worden géén kosten in rekening gebracht. Meer informatie over de iepziekte kunt u vinden op www.bomenstichting.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl