Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 15 augustus 2016 Veel vispassages aangelegd en werkend in Waddengebied

Programma Naar Een Rijke Waddenzee logoBron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee - Het gaat goed met het aanleggen van vispassages in het Waddengebied. Bij 21 van de 31 knelpunten is inmiddels een vispassage aangelegd. Zodat trekvissen weer van zoet- naar zoutwater kunnen zwemmen en andersom.

Voor de resterende 10 knelpunten zijn maatregelen gepland, die uiterlijk in 2021 klaar moeten zijn. Zodat ook hier vispassage mogelijk is.

Dit blijkt uit een inventarisatie van het Programma naar een Rijke Waddenzee in samenwerking met de Waddenprovincies. Voor het inventariseren van de stand van zaken per locatie zijn er gesprekken gevoerd met waterbeheerders.

Effectiviteit niet altijd duidelijk

De algehele conclusie is dus dat het goed gaat met het aanleggen van vispassages. Een opvallende nevenconclusie is echter dat de effectiviteit van de voorzieningen vaak niet uitgebreid maar steekproefsgewijs wordt gemonitord.

Waardoor de effectiviteit niet altijd duidelijk is en optimalisatie van beheer niet goed mogelijk is.

Bovendien verschillen per beheerder de methoden en systematiek. Dat maakt onderling vergelijken lastig. Bovendien is niet elke vispassage zomaar geschikt voor alle soorten vissen.

Aanbevelingen

PRW komt in de inventarisatie tot meerdere aanbevelingen, waaronder:

Swimway

De inventarisatie van de vispassages in het Waddengebied maakt onderdeel uit van het Swimway concept. De swimway-benadering moet zorgen voor een integraal beleids- en herstelprogramma voor vissen. Uiteindelijke doel is om de dalende stand van trekvissen om te keren.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl