Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 26 januari 2017 Provincie Noord-Holland ondertekent Nationaal Grondstoffenakkoord

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Om in de toekomst zeker te zijn van genoeg grondstoffen voor de toenemende vraag naar producten, is er een forse omslag nodig hoe we met grondstoffen en afval omgaan. Daarvoor tekenden 158 partijen in Den Haag het Nationaal Grondstoffenakkoord. Hierin staan afspraken om de Nederlandse economie te laten draaien op herbruikbare grondstoffen. Ook de provincie Noord-Holland onderschrijft dit akkoord.

Door bijvoorbeeld nog meer bestaand plastic te recyclen te gebruiken voor nieuwe producten en verpakkingen, is minder olie nodig als grondstof voor nieuw plastic. De Nederlandse levensmiddelengigant Unilever neemt als een van de ondertekenaars het voortouw door in 2025 honderd procent recyclebaar plastic te gebruiken voor hun verpakkingen. Omdat voor hergebruik veel minder energie nodig is dan bij het verwerken van nieuwe grondstoffen, worden ook minder broeikasgassen uitgestoten en is daarmee beter voor het klimaat. Met de omschakeling naar een circulaire economie wordt Nederland veel minder afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland.

Gedeputeerde Jack van der Hoek: "Noord-Holland vindt het belangrijk dat de omslag naar een circulaire economie wordt gemaakt. Wij willen de kansen die er zijn optimaal benutten. Onze regionale kansenkaart laat bijvoorbeeld meer dan 58 praktische en bruikbare voorbeelden van projecten zien. Uitvoering van deze projecten kan alleen als overheden, bedrijfsleven en andere organisaties samenwerken. Met de ondertekening van dit akkoord wordt het belang van hergebruik van grondstoffen nog steviger op de agenda's gezet."

Recycle economie

Namens het kabinet tekenen staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en minister Kamp (Economische Zaken). Staatssecretaris Dijksma benadrukte het belang van het akkoord: "We moeten af van de wegwerpcultuur en anders denken over grondstoffen en afval. Al bij het ontwerp van producten moet bedacht worden hoe de grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Dit akkoord legt de basis voor deze recycle-economie en is de beginstap om de verspilling van grondstoffen en de uitputting van onze aarde aan te pakken."

Minister Kamp ziet daarbij kansen voor de Nederlandse economie door kostenbesparingen en het ontstaan van een nieuwe maakindustrie.

Ondertekenaars

Het Nederlandse bedrijfsleven werd onder meer vertegenwoordigd door Hans de Boer (VNO-NCW) en Michael van Straalen (MKB). Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het IPO, innovatieve startups, financiële instellingen, de vakbeweging en milieuorganisaties hebben hun handtekening gezet onder de afspraken. Het Nationaal Grondstoffenakkoord bouwt voort op het in september gepresenteerde plan van het kabinet voor de omslag naar een circulaire economie.

De ondertekenaars gaan nu concrete plannen maken die omslag te bespoedigen.

Binnen een half jaar worden op de onderwerpen biomassa, voedsel, kunststoffen, maakindustrie, bouw en consumptiegoederen agenda's vastgesteld. Daarin komt te staan welke stappen worden gezet voor een volledig circulaire economie in 2050.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl