Technologie & Milieu: 23 februari 2017 Inrichting Dorpzicht op Texel als natuurgebied afgerond door Provincie, Staatsbosbeheer past beheer aan
Bron: Staatsbosbeheer Texel -
door Boswachter Erik van der Spek - Op 17 februari 2017 leverde de provincie Noord-Holland het grootste deel van het
gebied Dorpzicht op als natuurgebied aan Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer kan nu
het beheer op de door de provincie vastgestelde natuurdoelen aanpassen. Tot nu
toe was er een overgangsbeheer, gericht op een gunstige uitgangspositie na de
inrichting door het gebied te verschralen. Vijf hectare bij het vogelkijkscherm
wordt door Stichting Texel Vogeleiland beheert. Het resterende deel van
Dorpzicht wordt door de provincie Noord-Holland verkocht en via particulier
natuurbeheer met dezelfde beheersopdracht.
Vochtig weidevogelgrasland
Het provinciale natuurdoel voor Dorpzicht is vochtig weidevogelgrasland. De omschrijving hiervan is o.a.: "Vochtig weidevogelgrasland omvat natte en vochtige graslanden met primair een weidevogeldoelstelling; beiden zijn belang voor een diversiteit in soorten. Goede weidevogelgraslanden worden gekenmerkt door een open karakter, een mozaïek van diverse vormen van graslandbeheer en soorten als grutto, kievit, scholekster en tureluur. Ook eenden als zomertaling en slobeend zijn kenmerkend."
Mozaïek graslandbeheer
Voor het bereiken van dit mozaïek van graslanden heeft Staatsbosbeheer het gebied opgedeeld in vier stukken die een eigen beheer krijgen. Hiervoor worden pachtovereenkomsten met twee agrariërs afgesloten. Op een gedeelte mag vanaf 1 mei 2017 vee geweid worden. De rest van het gebied wordt als hooiland beheerd en mag vanaf 1 augustus 2017 na het hooien worden nabeweid. Bemesten mag alleen met ruige stalmest. Bij het hooien blijft een deel van het gewas de winter overstaan belangrijk voor insecten, zoals de grasland vlinders. Wat ook belangrijk is voor het voedsel van de weidevogels.
Recreatief gebruik
Het recreatief gebruik is op de natuurdoelen afgestemd. Er blijft één wandelpad door het gebied lopen, zodat er voldoende rust voor de vogels is in de rest van het gebied te houden. Dit wandelpad blijft opgenomen in de route van het Noord-Hollandpad. Het wandelpad langs de Hollandse weg is uitgebreid tot aan de Postweg met een voetgangersbrug over de Roggesloot. Via het Krimbos ontstaat zo een leuk rondje vanuit De Cocksdorp.
Lang traject
Met de inrichting is een lang traject afgerond. In de jaren zeventig is het gebied door het Rijk aangewezen als mogelijk natuurgebied, nadat op Texel het zoekgebied was vastgesteld. In 1998 heeft Staatsbosbeheer het initiatief genomen om met betrokken partijen op Texel na te denken over de inrichting die voor Texel het meest wenselijk is. Deze schets is daarna in het dorp besproken, wat tot enkele aanpassingen leidde. Uiteindelijk heeft de provincie op basis van deze ideeën het definitieve inrichtingsplan gemaakt. In grote lijnen sluit dit aan op de ideeën uit 1998; vochtige graslanden met herstel/versterking van oude kreken.
Laatste inrichting
De komende tijd richt Staatsbosbeheer het gebied in voor het definitieve beheer.
Er komen enkele rasters om de gebieden met verschillend beheer van elkaar te scheiden. In het wandelpad langs de Hollandse weg zijn nog enkele aanpassingen nodig om de bruikbaarheid te verbeteren en de routemarkering van de wandelpaden wordt geplaats.
Overig nieuws van vandaag
- De proef 'Geen poep op de stoep' wordt verder uitgerold in Hollands Kroon
- College Hollands Kroon wijst de Elft 53 aan als bouwlocatie voor de brede school in Hippolytushoef Hollands Kroon
- Romeinen en opgedoken japon tijdens voorjaarsvakantie 2017 in Huis van Hilde in Castricum
- Natuurlijke hotspots Waddenzee in kaart gebracht
- Doorbraak in voedselzekerheid met Nederlandse kennis over zilte landbouw
- Kustpact: een mooie kust voor iedereen
- Kerktorens Petten en Callantsoog in restauratie
- Inrichting Dorpzicht op Texel als natuurgebied afgerond door Provincie, Staatsbosbeheer past beheer aan
- Informatiebijeenkomst energie besparen en comfortabel wonen voor woningeigenaren De Koog op 1 maart 2017