Technologie & Milieu: 13 april 2017 Tien nieuwe vispassages geven vis ruim baan
Bron: HHNK -In de komende jaren realiseren we, met bijdrage van Rijkswaterstaat, tien nieuwe
vispassages langs het Noordzeekanaal, het Marker- en IJsselmeer en op Texel. De
passages zijn nodig om knelpunten op te lossen in de routes van vissoorten die
tussen zoet en zout migreren, zoals de paling en de driedoornige stekelbaars.
Als gevolg van inpoldering zijn veel binnenwateren onbereikbaar geworden en krijgen vissen het steeds moeilijker om hun levenscyclus te voltooien. Door de aanleg van vispassages bij gemalen, inlaten of sluizen worden afgesloten routes weer hersteld. Op woensdag 12 april 2017 ondertekenden directeur netwerkmanagement van Rijkswaterstaat Midden-Nederland, Ype Heijsman en hoogheemraad Rob Veenman een overeenkomst voor het realiseren van de nieuwe vispassages.
Palingtrek
Jaarlijks zoeken jonge glasaaltjes, geboren in de Sargassozee ten noorden van Cuba, een weg naar het Europees continent om op te groeien. Aangetrokken door het zoete water van onze polders stuitten ze op onze grote waterwerken. En als ze na een aantal jaren als geslachtsrijpe palingen terug willen naar ze om te paaien, is dat ook niet zo eenvoudig.
Blokkades
Dijken, sluizen, gemalen, dammen en stuwen beschermen ons tegen de zee en reguleren het zoete water in ons land. Echter vormen ze ook blokkades in de wereldwijde migratieroutes van verschillende vissoorten, zoals de paling. Ook andere vissoorten die tussen zoet en zout migreren, zoals het driedoornige stekelbaarsje, de houting en de fint, hebben hier last van. De populaties van deze migrerende soorten staan wereldwijd onder druk. Daarom slaan Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap de handen ineen om meer doorgang voor vis te creëren in ons watersysteem.
De voordeur open
Rijkswaterstaat neemt maatregelen voor rechtstreekse verbindingen van zee naar het IJssel- en Markermeer en het Noordzeekanaal. Ze zetten hiermee de voordeur open, bijvoorbeeld door visvriendelijk spui- en schutsluisbeheer bij de Afsluitdijk. De passages die het hoogheemraadschap de komende jaren aanlegt maken vervolgens de oude migratieroutes naar het binnenwater, de boezem en de polders weer bereikbaar. Bijvoorbeeld door omleidingen voor vis aan te leggen of door visvriendelijke pompen in de gemalen. Met het realiseren van de vispassages maken we ons gebied weer beter toegankelijk voor deze vissoorten, waar ook de ecologie in de polders van profiteert.
Meer informatie
Op www.hhnk.nl/gezondwater vindt u meer informatie over vismigratie, gezond water en de doelen voor de Europese Kader Richtlijn Water (KRW) voor het verbeteren van de waterkwaliteit in ons land. Op www.hhnk.nl/werkindebuurt ziet u waar we bij u in de buurt aan het werk zijn, bijvoorbeeld aan de realisatie van een vispassage.
Overig nieuws van vandaag
- Tien nieuwe vispassages geven vis ruim baan
- Herinrichting Zuiderstrand Den Oever van start
- Jaarverslag Waddenfonds 2016 beschikbaar
- Schagen shaft twee tekstkarren aan - Tekstboodschappen op de plaats zelf (oa verkeersinformatie)
- Onderzoeken in De Slufter op Texel, welke invloed hebben voedselbronnen op de aanwezigheid van vogels?
- Texel: Wethouder Kingma onthult informatiebord haven Oudeschild
- Weekvignet Texel naar 8 dagen
- Wooncompagnie verlaagt de huur van 2000 woningen
- Kanscafé Den Helder geeft mensen in bijstand meer kans