Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 19 juli 2017 Kom op 27 juli 2017 kijken bij geothermie in Middenmeer

HHNK logoBron: Energie Combinatie Wieringermeer - ECW - De kwekers in Andijk willen 2 geothermische doubletten aan de Nieuwe Dijk in Andijk realiseren. Hiermee kunnen de kassen in het glastuinbouwgebied het Grootslag duurzaam verwarmd worden met geothermie. De planning is om in de zomer van 2017 te starten met de voorbereidingen. Hierbij zal er gedurende 6-8 maanden een boortoren op de locatie actief zijn. Om de omgeving te informeren, houden de initiatiefnemers een inloopavond in Middenmeer waar de boortoren momenteel staat.

Geothermie is het winnen van warm water uit de diepe ondergrond om dit afgekoeld weer terug pompen. Alleen de warmte wordt onttrokken aan het water. Dit is daarom een vorm van duurzame energie.

ECW Netwerk in Middenmeer heeft al enkele jaren ervaring met het winnen en distribueren van aardwarmte ofwel geothermische energie. Met deze aardwarmte wordt nu zoín 20% van de warmtebehoefte van de aangesloten glastuinbouwbedrijven op AgriportA7 op een duurzame manier ingevuld. Momenteel wordt hier weer geboord voor de uitbreiding van de geothermieproductie. De boortoren is u wellicht wel eens opgevallen vanaf de A7. Na het boren blijft er overigens een bescheiden gebouw over waarin de installaties staan voor het winnen van warmte.

Een groot aantal kwekers in het Grootslag gebied hebben ECW gevraagd in samenwerking met hen twee geothermiedoubletten en een warmtenet te realiseren. Sinds enkele maanden wordt er daarom hard gewerkt aan de voorbereidingen. Zo hebben de gemeenteraad en een groep ambtenaren van de gemeente Medemblik afgelopen mei 2017 een bezoek gebracht aan de boring en de centrale in Middenmeer.

We kunnen ons goed voorstellen dat met name omwonenden van het geplande geothermie initiatief in Andijk vragen hebben over deze plannen. Om deze vragen te beantwoorden en ook te kunnen laten zien wat nu precies een geothermische boring en installatie inhoudt, nodigt ECW geïnteresseerden uit om op 27 juli 2017 tussen 19.30 uur en 21.00 uur te komen kijken op onze geolocatie aan de Oostlanderweg 15 in Middenmeer. Daar kunt u de boortoren en de geocentrale met installaties etc. bekijken en vragen stellen. In de nieuwe werkplaats zal een doorlopende film het proces verder verduidelijken.

We willen geïnteresseerden vragen om zich per email even op te geven zodat wij weten hoeveel mensen we kunnen verwachten. U kunt dit doen door Laurens Vlaar een mail te sturen op en aan te geven met hoeveel personen u wilt komen. Graag horen we dit uiterlijk dinsdag 25 juli 2017 van u. U bent van harte welkom op 27 juli 2017 in Middenmeer!

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl