Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 19 juli 2017 Vogelrots als 'nestkast' buitengewoon succes

Landschap Noord-Holland logoBron: Landschap Noord-Holland - Pal naast de Balgzandpolder startte dit voorjaar een innovatief natuurontwikkelingsproject. Op het terrein van Milieupark Oost, een samenwerking tussen gemeente Den Helder en de Vries & van de Wiel, is een experimentele vogelrots aangelegd. En met succes: het wemelt er nu al van de vogels!

Gebiedsmanager Landschap Noord-Holland Do van Dijck: "Dit is bij uitstek een prachtig project om aan iedereen te laten zien!"

Het grond- en baggerverwerkingsbedrijf Milieupark Oost ligt pal tegen natuurgebied de Balgzandpolder aan. In de Balgzandpolder is een hoogwatervluchtplaats voor vogels, vlakbij het uitgestrekte waddengebied Balgzand. Het is een belangrijk gebied voor vogels. In samenspraak met de Port of Den Helder en Milieupark Oost zijn we overeengekomen dat het Milieupark een deel van het terrein gaat opleveren als natuurgebied. Wij gaan dit natuurgebied beheren.

Bij het ontwerp van het nieuwe natuurgebied werd gezocht naar een vernieuwende inrichting. Een aanpak waarbij grond- en baggeropslag gecombineerd kon worden met de creatie van een vos-vrije broedplaats, voor bv visdieven. Want veel jonge kustvogels in Nederland worden opgegeten door rovers, zoals bijvoorbeeld de vos, waardoor op het vasteland van het wad nauwelijks jonge vogels groot worden.

Het eindontwerp van de vogelrots is in samenspraak met de Port of Den Helder, de gemeente Den Helder, Milieupark Oost en de vergunningverleners tot stand gekomen. Het uiteindelijk ontwerp is een bouwwerk met muren (waar vossen niet tegenop kunnen klimmen) gemaakt van immobilisaat opgevuld met gereinigde grond en bagger, met daarop schelpen. In de muren is nestgelegenheid gecreëerd voor oeverzwaluwen. De vogelrots is vijf meter hoog. Ontwerpers Henk Volkers Landschapsontwerp i.s.m. LAMA landscape architects tekenden voor het ontwerp.

Volkers: "Onze fascinatie bestond eruit dat gereinigde grond en bagger in een tweede leven zeer hoogwaardige natuur kunnen opleveren zoals een broedrots."

Wij ontvingen, via het project 'Rust voor vogels, Ruimte voor mensen', financiering van het Waddenfonds om het gebied rond de rots in te richten en er één geheel van te maken met de Balgzandpolder. Rond de broedrots is een waterpartij met een verdieping gegraven. De bodem van de verdieping van de waterpartij is op verzoek van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voorzien van grof mineraal puin. Hierdoor ontstaat een zeer geschikte paaiplek voor de zeldzame fint(vis).

Van Dijck: "De kranen waren nog niet weg of de vogels arriveerden al. Het werkt!

We hebben vandaag de volgende aantallen paartjes geteld op de rots: 120 visdief, 10 dwergstern, 3 noordse stern, 3 kleine plevier, 28 kluut en 4 scholekster. In de muren zitten minimaal 100 paar oeverzwaluwen. Belangrijker is nog dat we hier veel vliegvlugge vogels zien. Ook overtijen er iedere dag zo'n 300/400 scholeksters. Dit experiment is dus geslaagd. Een super nestkast!"

Het geheel is nu nagenoeg klaar. Na het broedseizoen werken we alles af. Er komt een uitkijktoren zodat iedereen van de vogels kan komen genieten.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl