Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 12 juli 2000 Verkeer Noord - Holland eist veel slachtoffers

ALKMAAR - Noord-Holland is als leefgebied niet ongezonder dan de rest van Nederland. Maar ook niet gezonder. Dat blijkt uit een onderzoek dat de GGD's per regio hebben uitgevoerd. Gekeken is naar de belangrijkste doodsoorzaken. De twee die voor West-Friesland, Noord-Kennemerland en de Noordkop het onderzoek hebben gedaan zijn C. Waardenburg, epidemiologe in Hoorn en H. de Vries, onderzoeker bij de GGD in Alkmaar. Vandaag presenteren zij het rapport.

Alle GGD’s in heel Nederland deden mee aan het onderzoek. Maar alle organisaties deden het een beetje op eigen wijze.

Verschil Als je Noord-Holland vergelijkt met de rest van Nederland is het verschil niet spectaculair. Beide onderzoekers zeggen dat het om kleine verschuivingen gaat. Waardenburg: ,,Als je globaal kijkt, zijn er inderdaad niet echt grote verschillen te zien.We hadden ook niet verwacht dat er hier mensen dood zouden gaan aan iets dat in de rest van het land niet voorkomt. Het gaat om kleine accenten. Bijvoorbeeld in de kop van Noord-Holland gebeuren opvallend veel dodelijke verkeersongevallen. Het kan in het wegennet zitten. Denk aan de beruchte polderwegen. Ook is bekend dat er in deze regio in de weekeinden stevig wordt gedronken. Drank en verkeer is nog steeds een slechte combinatie. De Vries knikt: ,,Ook al wordt er aan verkeersveiligheid al veel aandacht besteed. Elk ongeval blijft een signaal om je beleid tegen het licht te houden. Een andere opvallende doodsoorzaak in onze regio's is verdrinken. We wonen in een waterrijk gebied. Dus dat is niet zo gek. Alweer. Het blijft belangrijk om er aandacht aan te besteden."

Campagnes Toch hebben beiden geen dwingende maatregelen voor ogen. ,,Dat kan ook helemaal niet"; meent Waardenburg. ,,Trouwens, daar is dit onderzoek niet voor bedoeld. Wij reiken aan zodat de plaatselijke overheid verder kan. Neem ziektes als kanker en hart- en vaatziekten. Via plaatselijke campagnes kun je de nadruk leggen op een gezonde leefstijl. Breng onder de aandacht dat meer bewegen, niet roken, minder alcohol en gezonde voeding belangrijk zijn voor de volksgezondheid. En laat het niet bij het onder de aandacht brengen alleen. Roep binnen je gemeente een werkgroep 'gezond' in het leven. Met als deelnemers de gemeente, de GGD, het sociaalcultureel werk, bewonersorganisaties en verenigingen. In feite mobiliseer je zo een hele gemeenschap. De praktijk leert namelijk dat uit zo'n initiatief allerlei cursussen en sportieve activiteiten ontstaan. Waardoor mensen wat gezonder gaan leven. En dat is van dit on­derzoek nu juist de bedoeling."(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl