Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 18 juli 2000 EU wil landingsrechten gaan veilen

AMSTERDAM - De Europese Commissie wil een beperkt deel van de landingsrechten gaan veilen. Dit zou kunnen betekenen dat luchtvaartmaatschappijen tegen elkaar moeten gaan opbieden om een luchthaven als Schiphol te mogen aandoen. Op dit moment circuleert een conceptvoorstel van EU-transportcommissaris Loyola de Palacio hierover in Brussel. Luchthaven Schiphol weet dat er iets broeit, maar kent de details van het plan nog niet en kon daarom maandag niet reageren. Ook het ministerie van Verkeer en Waterstaat kon maandag geen commentaar geven. De staat is de waarschijnlijke incasseerder van de opbrengsten als het tot een veiling van landingsrechten gaat komen.

De EU-Commissie heeft het conceptvoorstel opgesteld mede om de concurrentie in de Europese luchtvaart te bevorderen. Vooral nieuwkomers hebben moeite om zich tussen de bestaande maatschappijen in te worstelen op de veelal overvolle Europese luchthavens.

De internationale organisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA beaamt bij monde van zijn woordvoerder dat nieuwkomers het moeilijk hebben. Hij vraag zich wel af of het door de EU voorgestelde middel van veilingen geschikt is om de markt open te breken. Ook de IATA kent geen details van het voorstel en kon daarom geen nader commentaar geven.

Volgens het voorstel dat voor 6 september op de agenda staat van een voltallige EU-commissievergadering, moeten niet gebruikte landingsrechten worden afgenomen en geveild. Ook landingsrechten van inmiddels verdwenen maatschappijen zouden daarvoor in aanmerking komen.

De vliegrechten worden vervolgens voor een termijn voor tien jaar uitgegeven. Dat is in afwijking van de huidige gebruiken, geen termijn geldt voor rechten. Er gaan zelfs in Brussel stemmen op om veilingruimte te scheppen door capaciteit weg te halen bij de bestaande gebruikers. Er zijn veel luchthavens waar geen overtollige ruimte is.

Er zou na een aantal jaren een kleine 10% van de totale landingsrechten voor veiling in aanmerking kunnen komen. De plannen moeten nog door de verschillende besluitvormende vergaderingen in de EU worden geloodst. Het kan nog wel twee tot drie jaar duren voor de eer≠ste veiling plaatsvindt. De landingsrechten op sommige overvolle luchthavens als het Londense Heathrow zijn al jaren gespreksonderwerp van luchtvaartautoriteiten.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl