Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 28 juli 2000 Noord-Holland fel tegen cordon van tolpoorten rond luchthaven

HAARLEM - De provincie Noord-Holland is mordicus tegen een cordon van tolpoorten rond Schiphol. Daarmee staat gedeputeerde H., de Boer (verkeer) loodrecht tegenover minister Netelenbos en de gemeente Amsterdam. De bewindsvrouw houdt vast aan haar eis dat er op de A4 vlak voor Amsterdam een tolpoort komt. Dat vereist een serie betaalpunten rond de luchthaven alleen, om reizigers naar Schiphol te ontmoedigen de auto te gebruiken.

In het oorspronkelijke plan zouden de A2 en de A4, de twee belangrijkste verkeersaders naar de hoofdstad, tolpoorten krijgen voor reizigers in de ochtendspits. De plaatsing daarvan op de A2 levert niet veel problemen op, maar voor de A4 geldt dat een tolpoort ten zuiden van Hoofddorp sluipverkeer via die plaats veroorzaakt. In dat geval zouden ook in Hoofddorp zelf poortjes moeten komen, wat het dorp feitelijk in tweeën deelt.

Met het oog daarop is de A4-tolpoort verhuisd naar het knooppunt Badhoevedorp (ter hoogte van Sloten), waar het verkeer vanuit de richting Den Haag pas langskomt als Schiphol is gepasseerd. Dat leverde voor met name Amsterdam het probleem op dat werknemers en passagiers met de bestemming luchthaven niet langer worden ontmoedigd om met de auto te gaan. Vandaar dat de hoofdstad voorstelde om Schiphol te voorzien van een 'derde' tolpoort, die in feite een heel cordon van betaalplaatsen rondom de nationale luchthaven vereist.

Fel verzet De provincie en de gemeente Haarlemmermeer verzetten zich daar fel tegen de plaatsing van een derde tolpoort. Ook Schiphol heeft aangegeven ernstige bezwaren te hebben tegen een dergelijke maatregel, die het vliegveld tot een 'enclave' maakt. Een woordvoerder van de luchthaven wijst erop dat Schiphol daarmee 'in Nederland het enige bedrijfsterrein met een tolpoort is. ,,We doen er al alles aan om personeel en passagiers met het openbaar vervoer te laten reizen. Dat lukt in 40 procent van de gevallen. Me dunkt dat dit geen slechte score is.De Noord-Hollandse VVD-gedeputeerde H. de Boer (verkeer) heeft een voorbehoud gemaakt bij het akkoord over de bereikbaarheid van de regio Amsterdam vanwege de ontstane onenigheid. Het akkoord biedt daartoe de mogelijkheid. ” Ik moet dit nog in het college bespreken, maar dit is een ernstig punt voor Gedeputeerde Staten”, aldus De Boer in een reactie. “Het is niet goed als er op een sluipende manier meer poortjes worden gebracht”.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl