Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 29 Augustus 2000 Tweede Kamer eist fors lagere wegenbelasting

DEN HAAG - De Tweede Kamer is ontevreden over het kabinetsvoorstel om É 35 mln uit te trekken voor verlaging van de wegenbelasting voor zuinige auto's. De regeringspartijen PvdA en VVD willen voorkomen dat de belastingverlaging voor eigenaren van zuinige autoís wordt verhaald op de automobilist met een 'gewone' auto.

Beide partijen eisen daarom dat er een veel groter bedrag vrijkomt voor de verlaging van de wegenbelasting. Kamerleden van de PvdA en de VVD denken aan een bedrag van É 100 mln ŗ É 150 mln. Oppositiepartij het CDA vindt ook dat bedrag te weinig en eist bijna É 1 mrd voor de automobilist.

Vrijdag lekte uit dat het kabinet voor de begroting van volgend jaar een verlaging overweegt van É 35 mln, alleen voor zuinige auto's. Volgens VVD-kamerlid Hoftra blijft er van É 35 mln weinig over als dit verdeeld moet worden over zeven miljoen automobilisten en de wegtransporteurs.

Een argument is ook dat de huidige benzine- en dieselprijs al hoog genoeg is, zegt PvdA-kamerlid Crone. Hofstra en Crone hebben vorig jaar een motie ingediend dat de wegenbelasting voor zowel schone als gangbare auto's lager moet.

'Wat zeker niet kan is dat de verlaging voor zuinige autoís verhaald wordt op de andere auto's', zei Hofstra maandag. Waar het geld dan vandaag moet komen, laat de VVD'er aan de regering over. 'We hebben een regering om te regeren. De ministers zijn creatief genoeg.'

Het CDA is nog kritischer dan VVD en PvdA. Kamerlid Reitsma is weliswaar blij dat het kabinet zijn motie uitvoert om schone, stille en zuinige auto's te stimuleren. Maar hij wacht nog steeds op een algemene verlaging van de wegenbelasting wegens de gestegen benzineprijzen.

Reitsma vindt dat een bedrag van É 35 mln 'nergens op lijk". Het CDA wil een algehele verlaging van de wegenbelasting met 20%. Dat komt neer op bijna É 1 mrd.

'Het afgelopen jaar heeft de overheid anderhalf miljard extra ontvangen aan accijns door de gigantisch gestegen benzineprijzen. Geef dat geld dan terug.'

Hofstra, Crone en Reitsma willen de lagere wegenbelasting in september aan de orde stellen tijdens het debat over de overheidsbegroting 2001. Als het kabinet niet met de geŽiste verlaging over de brug komt, dan zuilen de fracties zelf met voorstellen komen. PvdA en VVD hebben samen al een meerderheid in de Tweede Kamer.

De stelling van de Kamer dat de hoge benzineprijzen via de wegenbelasting gecompenseerd mogen worden, heeft minister Zalm van FinanciŽn altijd bestreden.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl