Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 24 October 2002 Concessie voor het openbaar vervoer in Noord-Holland noord verleend

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en Burgemeester en Wethouders van Alkmaar hebben vandaag besloten de concessie voor het Openbaar Vervoer in Noord-Holland noord en in de gemeente Alkmaar te verlenen aan Connexxion.

Op 24 april jl. gunden beide besturen het openbaar vervoer na een aanbestedings-procedure reeds aan Connexxion. Daarna zijn implementatiegesprekken gevoerd. Het resultaat is dat Connexxion met ingang van 15 december 2002 de concessie gaat uitvoeren. Vanaf die datum treedt de nieuwe dienstregeling voor Noord-Holland noord en Alkmaar in werking.

De aanbesteding is één van de grootste tot nog toe in Nederland. In Noord-Holland noord is het openbaar vervoer gesplitst in twee onderdelen:

  1. De concessies voor het openbaar vervoer (lijngebonden openbaar vervoer) met een looptijd van 15 december 2002 tot 14 december 2008 voor Alkmaar en Noord-Holland Noord;
  2. De Openbaar Vervoer Taxi Noord-Holland (Noord) met een looptijd van 1 juni 2003 tot 14 december 2008.

Naar verwachting nemen GS en B&W in de eerste week van november het besluit om een overeenkomst te sluiten met Connnexxion voor de diensten in het kader van de OV-Taxi. Eerder al was ook de OV-Taxi gegund aan Connexxion.

De twee opdrachtgevers voor het openbaar vervoer hebben een programma van eisen opgesteld. Het programma stelt eisen aan het lijnennet, het materieel, personeel, vervoerbewijzen, reisinformatie, betrouwbaarheid, marketing, toegankelijkheid, zitplaatsgarantie, sociale veiligheid, voorrijmarges en terugbelservice van de OV-taxi. Op basis van het programma van eisen zijn offertes ingediend. Connexxion is bij de beoordeling van de offertes als beste uit de bus gekomen op basis van prijs/kwaliteit verhouding.

Concessie en openbare aanbesteding

De Wet personenvervoer 2000, die op 1 januari 2001 in werking is getreden, vormt de basis voor de uitvoering van het openbaar vervoer in Nederland. Om openbaar vervoer te verrichten, zullen vervoerbedrijven in het bezit moeten zijn van een concessie. Een concessie is het recht om, met uitsluiting van anderen, openbaar vervoer te verrichten in een bepaald gebied gedurende een bepaald tijdvlak. In deze concessie staan de rechten en plichten van concessieverleners en concessiehouder ter uitvoering van het openbaar vervoer.

De Wet Personenvervoer 2000 maakt marktwerking mogelijk. Concessies kunnen dus in concurrentie worden uitgegeven, hetgeen voordelen kan bieden voor de opdrachtgever en uiteindelijk de reiziger.

Samenwerking provincie Noord-Holland en gemeente Alkmaar

De aanbesteding is een gevolg van de afspraak die de provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar in juni 2001 hebben gemaakt om de krachten in het openbaar vervoer in Noord-Holland noord te bundelen. De gemeente Alkmaar is bevoegd voor het openbaar vervoer binnen haar gemeentegrenzen en de provincie Noord-Holland is bevoegd voor het openbaar vervoer in de rest van Noord-Holland noord. De gemeente en provincie hebben al goede ervaringen opgedaan bij de gezamenlijke aanbesteding van de OV-Taxi in 2000. (Bron: Prov. NH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl