Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 16 Juni 2003 Precieze trekkers in de Wieringermeer

Op initiatief van een aantal vollegrondstuinders en akkerbouwers heeft het Agrarisch Kennis Centrum Noord-Holland het plan "Wieringermeer Precies" ontwikkeld.

Het plan is 10 om met behulp van RTK-GPS machines en trekkers zeer precies langs de gewassen te sturen. RTK-GPS is een nauwkeurige vorm van GPS waarmee het mogelijk is binnen enkele centimeters langs de gewassen te navigeren.

Er gaat veel tijd verloren aan het precies sturen van trekkers en machines over het land. Met deze techniek kan ook bespaard worden op kunstmest en bestrijdingsmiddelen waardoor het milieu minder wordt belast. Het precisievoertuigje "JOZ AutoMaatje" heeft verleden jaar laten zien dat er veel potentie zit in de toepassing van deze technieken voor allerlei doeleinden op de bedrijven. Om RTK-GPS mogelijk te maken worden in de Wieringermeer 3 basisstations geplaatst waarmee de hele Wieringermeer en omgeving gebruik kan maken van dit signaal.

Vervolgens kunnen een tiental experimenten worden uitgevoerd door- en op de bedrijven zelf. De bedrijven worden o.a. begeleid door medewerkers van de Oostwaardhoeve v.o.f. . Op dit proefbedrijf wordt een informatiecentrum gerealiseerd waar alle geinteresseerde bedrijven informatie kunnen krijgen. Er komt een aparte website voor dit project: www.wieringermeerprecies.nl

Regelmatig zullen er open dagen worden gehouden en demonstraties worden gegeven.

Het project gaat 3 jaar duren en kost nagenoeg € 725.000. Om het geld bijeen te krijgen zullen naast de bijdragen van de deelnemers ook andere bronnen worden aangeboord. Bijdragen zijn gevraagd aan Leader+, de Provincie, de Rabobank, het Productschap, de WLTO, mechanisatiebedrijven, de gemeente Wieringermeer en het Hoogheemraadschap Noorderkwartier. Na de zomer zal bekend zijn of het project daadwerkelijk uit de startblokken zal gaan. Op dit moment hebben zich al 6 bedrijven voor deelname aan de experimenten aangemeld.

Meer informatie over dit project kunt u lezen in de beknopte versie van het projectplan Wieringermeer Precies (word document 1,1 MB) die op onze site is opgenomen.

Aanmelden als deelnemer aan een van de 10 experimenten kunt doen door een e-mail te sturen naar het AKC: E-mail: info@akc.nl waarna het AKC contact met u opneemt.

Er is ruimte in het project voor 10 experimenten de volgorde van aanmelding bepaalt of u deel kunt nemen. (Bron: AKC-NH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl