Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 24 Oktober 2003 Duinbeek Monnikenweg gereed

DEN BURG - Op Texel is de vraag naar zoet water voor landbouw, natuur en recreatiegebieden groot. Het eiland moet het vooral hebben van regenwater, de omringende zee is immers zout. Daarom heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier samen met provincie Noord-Holland en gemeente Texel het Masterplan Water voor Texel opgezet. Inmiddels wordt in diverse projecten gewerkt aan de vergroting van de schone zoetwatervoorraad en een slim gebruik van grond- en oppervlaktewater. Zo wordt wateroverlast in een natte periode tegengegaan en is er bij droogte een grotere zoetwatervoorraad op het eiland aanwezig.

Fraai werk

In 2001 werd het natuurontwikkelingsproject De Ploegelanden opgeleverd. Samen met Staatsbosbeheer en de bewoners van het gebied is een fraai werk opgeleverd, waar de natuur weer zijn gang mag gaan. Het project is een succes en heeft velen geÔnspireerd.

Meer ruimte voor water

Dit jaar is in het kader van het Masterplan Water voor Texel wederom een natuurontwikkelingsproject uitgevoerd, ditmaal aan de Monnikenweg in Den Burg. Het project omvat de aanleg van een duinbeek, poeltjes, natuurvriendelijke oevers en het herstel van een nollenlandschap. Het idee is om water meer de ruimte te geven. Schoon drangwater uit de duinen en binnenduinrand wordt door het plaatsen van een vaste stuw beter vastgehouden. Droge delen in de vorm van kleine duintjes zijn ontwikkeld en er is een aantal ecologische oevers gecreŽerd. Het ziet er momenteel nog wat kaal uit, maar de condities voor natuurontwikkeling zijn er volop. Het project is een fraai voorbeeld van samenwerking waarbij sprake is van natuurontwikkeling, ruimte voor water en landschapsontwikkeling.

Donderdag 30 oktober om 11.00 uur wordt de duinbeek aan de Monnikenweg officieel geopend. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl