Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 30 November 2004 Dagelijks bestuur Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier stelt voor wegentaak te beŽindigen

Het dagelijks bestuur heeft gisteren het Meerjarenbeleidskader 2005-2008 verstuurd naar het College van Hoofdingelanden. Hierin valt te lezen dat het bestuur ervoor wil kiezen maximaal in te zetten op de kerntaken. Dit zijn:

Doen waar je goed in bent

Waterschappen moeten doen waar ze goed in zijn: water keren, water beheren en water zuiveren. Oftewel: de zorg hebben voor veiligheid, het voorkomen van schade, het op orde brengen en houden van het watersysteem als geheel en de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het oppervlaktewater.

Geen kerntaak

Het dagelijks bestuur rekent wegenbeheer niet tot de kerntaken van het hoogheemraadschap. Het wegenbeheer is naar het oordeel van het dagelijks bestuur in beginsel een taak voor de algemene democratie. Tot op heden is er uit oogpunt van efficiŽntie, doelmatigheid en maatschappelijke kosten steeds voor gekozen deze taak te continueren.

Gebrek aan helderheid

Er zijn echter ook nadelen aan deze keuze verbonden. Zo betalen de inwoners van grote gemeenten, waarvoor HHNK de wegen beheert, mee aan het onderhoud van plattelandswegen van kleinere gemeenten. Ook worden de burgers in het beheersgebied van het hoogheemraadschap op verschillende manieren aangeslagen voor het wegenbeheer (het hoogheemraadschap beheert de wegen in slechts een deel van de gemeenten). Dat leidt in toenemende mate tot discussie, met name bij gemeentelijke herindelingen. Dit gebrek aan helderheid acht het dagelijks bestuur ongewenst.

Het hoogheemraadschap beheert, als enig wegbeherend waterschap in de provincie Noord-Holland, ongeveer 1400 kilometer wegen en 150 kilometer fietspaden. Dit jaar is er een bedrag van ongeveer Ä 25 miljoen met het onderhoud van het wegenbeheer gemoeid. Het betreft de buitenwegen van de volgende gemeenten:

Uitsluitend wegen op dijken:

Alkmaar, Anna Paulowna, Bergen, Harenkarspel, Heerhugowaard en Zaanstad

Polderwegen en wegen op dijken:

Andijk, Amsterdam, Beemster, Castricum, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Graft-De Rijp, Hoorn, Landsmeer, Medemblik, Niedorp, Noorder-Koggenland, Obdam, Oostzaan, Opmeer, Purmerend, Schagen, Schermer, Stede Broec, Uitgeest, Venhuizen, Waterland, Wervershoof, Wester-Koggenland, Wognum, Wormerland, Zeevang en Zijpe.

Vanuit de historie was een aantal waterschappen in het westen van Nederland belast met het beheer van wegen. Via de Wet Herverdeling Wegenbeheer 1993, heeft een aantal rechtsvoorgangers van het hoogheemraadschap het beheer van wegen buiten de bebouwde kom gekregen. Na de fusie in 2003 is de situatie ontstaan dat Hollands Noorderkwartier in veel gemeenten het wegenbeheer (met bijbehorende belastingheffing) wel uitvoert, en in andere gemeenten niet.

Onderzoek

Het betreft een beleidsvoornemen. Als het College van Hoofdingelanden op 15 december met het voorstel instemt, zal het komende jaar onderzoek worden gedaan waar en hoe het wegenbeheer het beste kan worden ondergebracht. Uiteraard betrekt het hoogheemraadschap heel nadrukkelijk de betrokken gemeenten en de provincie bij dit onderzoek. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl