Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 09 Februari 2005 Opknapbeurt houtwallen Ruigeweg in de Zijpe

Op 8 en 9 februari vinden de eerste onderhoudswerkzaamheden plaats aan de houtwallen langs de Ruigeweg te Zijpe. De eerste werkdag gaat de groenploeg van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier haar eigen houtwallen opknappen. De tweede werkdag krijgt zij versterking van de groenploeg van gemeente Zijpe, zodat ook bij de gemeentelijke houtwallen achterstallig onderhoud wordt weggewerkt. Landschap Noord-Holland geeft advies over waar welke werkzaamheden nodig zijn.

Nauwelijks onderhouden

Houtwallen zijn bijzonder voor Noord-Holland en helemaal voor de Zijpe, waar het landschap wordt gedomineerd door akkerbouw en bollenteelt. De houtwallen zijn een lust voor het oog en hebben een grote landschappelijke en historische waarde. De werkzaamheden vinden plaats aan de Ruigeweg. Hier bestaan de houtwallen voornamelijk uit lange, smalle stroken iepenbos en -struweel. In de bredere stroken groeien vooral eiken en berken. Ze zijn jarenlang niet of nauwelijks onderhouden. Dat bleek uit een inventarisatie die Landschap Noord-Holland in 2002 deed in opdracht van de gemeente Zijpe en het hoogheemraadschap.

Naar aanleiding van de inventarisatie zijn vorig jaar de houtwallen aan de Korte Ruigeweg opgeknapt. Dat gebeurde toen door 18 buurtbewoners, onder leiding van Landschap Noord-Holland.

Gedund

Tijdens de eerste werkdagen aan de Ruigeweg worden de houtwallen gedund, bomen worden teruggezet om opnieuw te kunnen uitlopen (hakhoutbeheer) en woekerende braam wordt verwijderd. Landschap Noord-Holland adviseert over het onderhoud en geeft vooraf een praktijkcursus. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl