Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 06 Juli 2005 Nieuwe veerboot voor Texel

Vrijdag 1 juli heeft TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) de nieuwe veerboot Dokter Wagemaker officieel in gebruik genomen. Het is de grootste Nederlandse veerboot voor de binnenlandse vaart. Hiermee kunnen per afvaart mťťr auto's en passagiers worden overgezet.

Unieke constructie

De komst van de nieuwe boot is een unieke gebeurtenis in meerdere opzichten. Uniek vooral ook door de bijzondere constructie waardoor de bewoners van Texel hun eigen veerdienst in handen hebben.

Eigen koers

In een voor particuliere veerdiensten turbulente tijd blijft Teso haar eigen koers varen. De onderneming, die ongesubsidieerd en zonder winstoogmerk werkt, is bijzonder succesvol. De gunstige financiŽle positie van Teso resulteerde vorig jaar al in een tariefverlaging van gemiddeld 10%, zodat je voor 3 euro al een retourtje hebt. Nu wordt geÔnvesteerd in een schip dat inspeelt op het toenemende vervoersaanbod en geheel is aangepast aan de wensen van de passagiers.

Panoramadek

Tijdens de 20 minuten durende overtocht van Den Helder naar Texel hebben de passagiers op het Panoramadek een spectaculair uitzicht van 360 graden over de Waddenzee en het Marsdiep. Dat maakt het vakantiegevoel op de boot nog sterker. Reizen met de nieuwe boot is ook comfortabeler dan op de huidige veerboten. Zo zijn de rijstroken op de autodekken aanzienlijk breder. Daardoor kunnen nu ook automobilisten die in een van de populaire space -modellen rijden comfortabel in- en uitstappen. Er is ruimte voor meer auto s, waardoor de doorstroming sneller is. En dankzij vier passagiersliften zijn alle dekken ook goed bereikbaar voor minder validen en mensen met kinderwagens.

Vernoemd naar oprichter

De Dokter Wagemaker is 130 meter lang, kan 1750 passagiers vervoeren en beschikt over twee autodekken, een salondek en een panoramadek. Het schip is genoemd naar de Texelse arts die begin vorige eeuw het initiatief nam tot de oprichting van een eigen veerdienst voor de Texelaars. Over de veerdienst van de Alkmaarder Packet, die op dat moment de verbinding met Den Helder in handen had, bestond op het eiland namelijk veel ontevredenheid. De Texelse bevolking heeft een sterke emotionele binding met de boot . Niet voor niets zijn bijna alle aandelen van N.V. Teso in handen van Texelaars. Het nieuwe schip is op 1 juli gedoopt door de kleindochter van dokter Wagemaker, mevrouw L.G. Fedder-Janssen. (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl