Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 12 Juli 2007 Verkenning nieuwe zeesluis IJmuiden

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat verkennen of een nieuwe zeesluis bij IJmuiden te realiseren is. Dat is de minister op 10 juli 2007 overeengekomen met de provincie Noord-Holland, met de gemeente Amsterdam, en met het havenbedrijsleven uit de regio.

Daarnaast is ook afgesproken dat de regio gaat verkennen op welke manier de aanleg van een nieuwe sluis gefinancierd kan worden.

Voor de provincie is een tweede grote zeesluis noodzakelijk voor het behoud van de bestaande werkgelegenheid en de ontwikkeling van nieuwe economiche activiteiten in het Noordzeekanaalgebied, waarbij zo veel mogelijk toegevoegde waarde voor de regio ontstaat. Het merendeel van de Noordzeekanaalhavens is voor de toegang van en naar zee aangewezen op de sluizen bij IJmuiden. Het langzamerhand verouderende sluizencomplex is een groot knelpunt voor die bereikbaarheid.

Het besluit om een zogeheten MIT-verkenning te starten is genomen op basis van een nieuw advies van het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB schrijft dat door de groei van de overslag tussen 2010 en 2020 in de Amsterdamse haven congestie kan optreden en dat het daarom "wenselijk is snel met een verkenning te starten". De afgesproken procedure tussen de partijen houdt in dat nu alle opties van een nieuwe sluis, inclusief de gevolgen voor de achterlandverbindingen en de ruimtelijke inpassing in kaart worden gebracht en voorzien worden van een kosten-baten-analyse. Zodra de verkenningen zijn afgerond vindt er opnieuw bestuurlijk overleg plaats.

Een nieuwe sluis is een lang gekoesterde wens het Amsterdamse havenbedrijfsleven. In 2005 liet toenmalig minister Peijs nog weten dat zij toen nog geen reden zag om te starten met de noodzakelijke procedures. Zij wilde wel in 2008 kijken of de groei aan de verwachtingen zou voldoen en welke maatregelen dan nodig zouden zijn.

De havens aan het Noordzeekanaal verwachten tussen 2006 en 2010 een groei die kan oplopen tot 73%. Als een dergelijke groei wordt gerealiseerd, lopen de wachttijden van zeeschepen bij de Noordersluis in IJmuiden snel op. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl