Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 04 September 2007 Binnenkort in Noord-Hollland: de Overstapper

De Overstapper is een nieuw vervoermiddel tussen de belbus en OV-taxi. Met de Overstapper bent u zeker van uw aankomsttijd, voor de overstap op lijnbus of trein. Voorlopig wordt de Overstapper in het noordelijk deel van Noord-Holland ingezet.

De provincie Noord-Holland is opdrachtgever voor de exploitatie van openbaar vervoer. In 2008 loopt de concessie voor het openbaar vervoer in Noord-Holland Noord af. De provincie moet daarom opnieuw Europees aanbesteden. De provincie heeft daarvoor een programma van eisen opgesteld. In dat programma is aangegeven dat het openbaar vervoer rolstoeltoegankelijk moet zijn en milieuvriendelijker. Voor het noordelijk deel van de provincie wordt een nieuw vervoerstype geïntroduceerd: de Overstapper.

Overstapper

De provincie Noord-Holland heeft naar een tussenvorm van de belbus en de OV-taxi gezocht. Deze tussenvorm is gevonden in de Overstapper. De Overstapper ontsluit een aantal dorpen waar nu geen openbaar vervoer is en gaat rond vijf openbaar vervoerknooppunten rijden: Anna Paulowna, Schagen, Wieringenmeer, Obdam en Abbekerk. Reizigers in de omliggende dorpen moeten een uur van te voren melden dat zij mee willen met de Overstapper. De reiziger wordt 20 minuten van te voren gewaarschuwd dat de bus op de halte in het dorp aan komt.

Vaste aankomsttijd

De Overstapper is altijd op een vaste tijd op een van de vijf openbaar vervoerknooppunten. Mensen zijn dus zeker van de aankomsttijd om op tijd over te stappen op lijnbus of trein. Ook voor de terugreis moeten reizigers zich een uur van te voren melden. De Overstapper rijdt geen vaste route, hij doet alleen de dorpen aan, waarvan mensen zich van te voren aangemeld hebben. Het gewone OV-tarief is van toepassing.

Rolstoeltoegankelijk en schoner

De provincie stelt dat het openbaar vervoer rolstoeltoegankelijk moet zijn. Dat betekent dat de meeste bussen een lage instap hebben. Alleen de Qliner, de lijn tussen Alkmaar en Leeuwarden heeft een hoge instap, maar ook deze bus biedt mogelijkheden voor rolstoelen. Daarnaast eist de provincie schonere bussen. Vooral stadsbussen moeten schoner worden en minder roet en fijn stofuitstoten.

De aanbestedingsprocedure start begin november. In januari moeten de vervoerders hun aanbiedingen inleveren zodat GS in maart een besluit kan nemen over wie het vervoer gegund krijgt. De nieuwe concessie gaat eind 2008 in.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl