Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 15 April 2008 Verburg steekt geld in pulskor voor vijf Noordzeekotters

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt 880.000 euro beschikbaar voor de aanschaf en installatie van een pulskor op vijf visservaartuigen. Zij opent hiervoor van 17 april tot en met 2 mei de subsidieregeling 'Investeringen in vissersvaartuigen'.

De pulskor is een vistuig waarbij tong en schol met behulp van elektrische prikkels los komen van de zeebodem. De pulskor leidt tot minder bodemberoering, aanzienlijke besparing van brandstof, selectievere visserij en betere kwaliteit van de vis.

Verburg ziet de pulskor als een kansrijk alternatief voor de traditionele boomkor in de platvisserij (visserij op tong en schol). De introductie van het vistuig past daarom goed in de langetermijnstrategie van Verburg om de visserijsector duurzamer te maken.

Het doel van de subsidie is om brede praktijkervaring op te doen met de pulskor en deze ervaringen te delen met andere ondernemers in de boomkorsector. Op die manier wil minister Verburg verdere introductie en het toekomstig gebruik van het pulskorvistuig stimuleren.

Er is een maximum subsidiebedrag van 176.000 euro per schip beschikbaar met een plafond van 40% van de investeringskosten.

Om optimaal gebruik te maken van de ervaringen in de praktijk wordt bij de selectie van aanvragen gestreefd naar zo veel mogelijk verschillende praktijksituaties. Belangrijke beoordelingscriteria zijn het motorvermogen van het vissersvaartuig, de vangstgebieden en het ondernemingsplan.

Een van de voorwaarden is dat de subsidieontvanger moet deelnemen aan een kennis- en demonstratiekring. In deze kennis- en demonstratiekring worden ervaringen over de visserij met de pulskor onderling uitgewisseld en verspreid onder andere interesseerde vissers. Dit zal onder meer gebeuren door bijeenkomsten en het demonstreren en observeren van het gebruik van het pulskorvistuig op het eigen vaartuig of dat van een collega-visser.

Voor de regeling 'Investeringen in vissersvaartuigen' inclusief toelichting en aanvraagformulier zie het LNV-Loket, www.hetlnvloket.nl (Bron: Min. LNV)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl