Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 10 Juni 2008 Reizigers in Noord-Holland pakken vaker de bus

De bus wordt in Noord-Holland steeds meer gebruikt. Dat blijkt uit de jaarverslagen openbaar vervoer 2007 voor de regio's Gooi en Vechtstreek, Haarlem/IJmond en Noord-Holland Noord en voor de Zuidtangent. De provincie is opdrachtgever voor het openbaar vervoer in deze regio's en de Zuidtangent en is blij met de stijging.

Vooral in de Gooi en Vechtstreek is het busgebruik toegenomen. Daar is sprake van een stijging van bijna 30% ten opzichte van 2006. Het nieuwe lijnennet dat in december 2005 in deze regio is ingevoerd, lijkt na een flinke daling in het gebruik in 2006 nu zijn vruchten af te werpen. Ook van de Zuidtangent wordt meer en meer gebruik gemaakt. Dagelijks maken ca. 33.000 reizigers gebruik van deze buslijn, een groei van 14% ten opzichte van 2006. In Noord-Holland Noord (+ 6%) en Haarlem/IJmond (+ 4%) is het aantal reizigers licht gestegen. Het aantal reizigers dat gebruik maakt van de hogesnelheidsveerdienst tussen Velsen-Zuid en Amsterdam Centraal is licht afgenomen (- 0,1%).

De provincie is minder tevreden over de stiptheid waarmee de bussen rijden en het aantal ritten dat is uitgevallen. Belangrijke oorzaak: de grootschalige wegwerkzaamheden in alle regio's waardoor de doorstroming van het busverkeer ernstig werd belemmerd. De provincie dringt er daarom bij gemeenten op aan om rekening te houden met het openbaar vervoer bij beslissingen over grootschalige wegwerkzaamheden. Daarnaast wil de provincie dat Connexxion maatregelen treft om bussen niet te vroeg van haltes te laten vertrekken. Ook neemt de provincie zelf maatregelen in overleg met Connexxion, zoals de verbetering van doorstroming bij verkeerslichten en de aanleg van vrije busstroken.

Uit de jaarverslagen blijkt verder dat het aantal gemelde incidenten met betrekking tot sociale veiligheid in de bus in alle regio's ten opzichte van 2006 is toegenomen, maar het oordeel van de reizigers is op dit onderdeel met een ruime 8 gelijk gebleven. De provincie heeft afspraken met Connexxion gemaakt om de sociale veiligheid in de bussen te vergroten, zoals het opleiden van chauffeurs om met agressie om te gaan.

Het oordeel van de reizigers over alle onderdelen van het openbaar vervoer gezamenlijk is in de meeste regio's iets lager dan in 2006, maar is nog altijd ruim voldoende met een waardering van 7 of meer.

Meer informatie over de verschillende regio's is te lezen in de jaarverslagen die zijn te downloaden op www.noord-holland.nl (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl