Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 06 Oktober 2008 Westfriesesluis officieel heropend

Op vrijdag 26 september is de Westfriesesluis officieel heropend. De sluis, die in 1931 door de dienst Zuiderzeewerken werd gebouwd, is door de provincie Noord-Holland gerepareerd en gemoderniseerd.

Gedeputeerde C. Mooij verrichtte samen met burgemeester Leegwater van de gemeente Wieringermeer de opening. De sluis kan nu weer 30 jaar mee.

De Westfriesesluis was voor zijn tijd een moderne sluis. De sluis heeft aparte omloopriolen. Daarmee kan het water in de kolk razend snel aan- en afgevoerd worden. Zo stijgt de waterspiegel in de kolk in tien minuten tijd bijna vijf meter. De tijd had echter zijn sporen achtergelaten. Het beton was in de loop der jaren aangetast en de elektromechanische delen waarmee de sluisdeuren bewogen waren op.

Tijdens de renovatie is het beton gerepareerd en de mechanische aandrijving vervangen. Nieuw is de sluisbediening. Vroeger stond de sluiswachter buiten in weer en wind. Hij had daarbij slechts overzicht vanaf een plek. Nu kan hij, dankzij negen beeldschermen, als het ware op negen plaatsen tegelijk zijn. Vanaf zijn positie achter het bedieningspaneel kan de sluiswachter ook alles in beweging zetten. (Bron: Gemeente Wieringermeer)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl