Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 02 December 2008 NoordWest8 dringt aan op versnelling van investeringen door provincie

NoordWest8 als regionaal stedelijk netwerk roept nu de provincie Noord-Holland op een pakket maatregelen te nemen die een dam kunnen opwerpen voor de effecten van de teruglopende economie. Petten aan Zee, de realisering van Overstad en het centrum voor woord, beeld en geluid te Alkmaar, de aansluiting van Heiloo op de A9, de verbinding van Den Helder naar de A7 en de herstructurering van Krabbersplaat en de Greenery zijn slechts enkele van de in totaal 28 projecten die NoordWest8 hiervoor aandraagt. NoordWest8 is van mening dat overheden in de positie zijn om maatregelen te nemen op keynesiaanse grondslag. Haal de investeringen naar voren, versnel de pijplijn projecten. Breng met spoed wijzigingen aan in het uitvoeringsschema, versnel dat, bevorder maatregelen om woningbouw en infrastructuur te versnellen, investeer nu in de hele regio ten gunste van het MKB in breednet, volg nauwgezet de economische ontwikkelingen die van maand tot maand en zelfs van week tot week een gewijzigd perspectief geven. Het vertrouwen in de rijksoverheid bij burgers is sterk toegenomen. De maatregelen die ook weer vorige week zijn genomen zijn dan ook erg adequaat.

De financiële crisis begint inmiddels ook een spoor van problemen bij ondernemingen achter te laten. Hoewel zich dat nu in eerste instantie manifesteert bij de grote internationale ondernemingen zal ook het MKB geraakt worden. NoordWest8 vraagt vooral aandacht voor het ijltempo en de zorgen die door brancheorganisaties en analisten worden uitgesproken.

"We zijn vooral verrast door het ijltempo waarmee deze crisis om zich heen grijpt. Zes weken geleden was er nog niks aan de hand " zegt directeur Frans van Hove van ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME-CWM. Hij is somber gestemd, net als bestuursvoorzitter Philippe Varin "staalproducent Corus moet honderden miljoenen euro's besparen nu de vraag naar staal en de staalprijzen door de nasleep van de financiële crisis zijn gekelderd" zegt hij in een bericht aan het personeel.

"Als we nu niets doen, zal de woningproductie drastisch dalen" zegt Nico Rietdijk, directeur van de vereniging van projectontwikkelaars en bouwondernemingen. "In de woningbouw en bij de toeleveranciers en aanverwante bedrijfstakken, neem bijvoorbeeld de bedrijven die tuinen aanleggen, zullen in totaal zo'n 100.000 mensen hun baan verliezen als de woningproductie inzakt zoals wij voorspellen."

"Er kan geen twijfel bestaan dat ook ons land de volle laag krijgt. Nederland is een van de meest open economieën ter wereld met een relatief grote financiële sector, de hoek waar de hardste klappen vallen. Volgens de meeste instituten zal de recessie pas in 2009 in volle omvang voelbaar worden, " zegt Ed Groot in het Financieel Dagblad.

"De landbouw stevent af op een derde, wereldwijde crisis. De Nederlandse agrarische sector lijkt daarop nauwelijks een antwoord te hebben." Dat schrijft hoogleraar rurale sociologie Jan Douwe van der Ploeg in een opinieartikel in het Agrarisch Dagblad.

De geschiedenis leert dat de effecten van zowel economische groei als teruggang over het algemeen geringer zijn in ons gebied dan elders. Deze keer ligt de oorsprong vooral bij de financiële instellingen en naar verwachting daardoor ook sterkere effecten op de kredietverlening aan het MKB. Bovendien zijn in het NoordWest8 gebied steeds meer bedrijven die een exportpositie hebben opgebouwd die door de afnemende vraag en wereldwijde recessie onder druk komt te staan.

Kortom: de financiële crisis kan grote gevolgen hebben voor het MKB. (Bron: NW8)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl