Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 17 December 2008 Buslijnen tussen Julianadorp en Schagen

Bij de aanbesteding van het nieuwe buslijnennet door de Provincie Noord-Holland heeft Connexxion de directe buslijn tussen Julianadorp en Schagen laten vervallen. Ook is scholierenlijn 652 geschrapt. Reizigers tussen Julianadorp en Schagen moeten vanaf 14 december overstappen in Callantsoog. ’s Ochtend is de extra reistijd richting Schagen gering. Na 11 uur wordt de reis moeizamer.

De Provincie zegt over het schrappen van de buslijnen: "Een van de uitgangspunten bij de aanbesteding is geweest het openbaar busvervoer niet parallel te laten rijden aan ander openbaar vervoer. Op het traject Den Helder - Schagen biedt de trein een goede en snelle verbinding. Om deze reden wordt op deze route geen busverbinding geboden."

Verbinding via lijn 151 en 152

Kijkend naar de nieuwe dienstregeling blijkt dat er wel degelijk een redelijke busverbinding tussen Julianadorp en Schagen aanwezig is. Er is alleen een overstap in Callantsoog, halte Westerweg. Daar sluit bus 151 richting Alkmaar aan op bus 152 richting Schagen. Overstaptijd 3 minuten.

Reistijd tussen Julianadorp (halte Langevliet) en Schagen is ’s morgen dan 44 minuten. Om 7 uur op de bus en om kwart voor 8 in Schagen. Het aantal zones blijft hetzelfde als nu. Na 11 uur is de overstaptijd echter 30 minuten en wordt de reis moeizamer.

‘s Morgens is de reis van Schagen naar Julianadorp niet prettig dan is er een overstaptijd van 30 minuten. Na 11 uur ’s morgens verandert dit echter en is er een goede aansluiting op de halte Westerweg.

Connexxion heeft besloten om de scholierenlijn tussen Julianadorp en Schagen te laten vervallen; als alternatief kunnen de scholieren gebruik maken van lijn 151 en 152. Dit vraagt dus altijd een overstap; echter geen uur, waar vorige week in de media sprake van was.

Wie verzint deze wijzigingen?

Dat is de provincie die in zijn aanbestedingseisen aangeeft waar het buslijnennet in hoofdlijnen aan moet voldoen (zie het bovengenoemde standpunt over de lijn Den Helder - Schagen vv.)

Hoe komt de dienstregeling tot stand?

De vervoerders die aan de aanbesteding deelnemen, werken hun inschrijving uit in een lijnennet en een globale dienstregeling. Aan de hand daarvan kiest de provincie de nieuwe vervoerder. Dat was in dit geval Connexxion. Daarna werkt Connexxion de dienstregeling gedetailleerd uit met de provincie.

Wie hakt een knoop door in geval van verslechtering voor de reiziger?

Dat is de provincie. Maar zij kan niet teveel veranderen nadat de aanbesteding heeft plaatsgevonden omdat dan de aanbesteding niet meer geldig zou zijn. Andere mededingers kunnen dan naar de rechter stappen. De provincie is ook het aanspreekpunt voor de reiziger.

Rol van de gemeente

Als gemeente hebben wij in het voortraject aangegeven welke belangrijke functies in Den Helder opgenomen moeten worden in het nieuwe lijnennet. Zo is Huisduinen en Oud Den Helder weer voorzien van een bus. Ook is de verbinding met Schagen en Alkmaar als belangrijk aangegeven.

De provincie heeft dus op haar beurt aangegeven dat een parallelle verbinding met de trein tussen Den Helder en Schagen niet wenselijk is. Door een constructie met een overstap kan aan deze randvoorwaarde worden voldaan. Desondanks blijft het wel mogelijk om met de bus tussen Den Helder en Schagen te reizen. Daar is op deze wijze invulling aan gegeven door Connexxion en de provincie. Als gemeente hebben wij daar verder geen invloed op.

Scholierenlijn

Het feit dat de scholierenlijn tussen Julianadorp en Schagen is opgeheven, kan lastig zijn voor die kinderen die in Schagen naar school gaan. Zij worden geconfronteerd met een extra overstap en extra reistijd. Wat dat betreft verzorgt de huidige scholierenlijn 652 een bijzonder prettige verbinding tussen Julianadorp en Schagen. Dat dat met het ingaan van de nieuwe dienstregeling minder prettig is voor die kinderen, ontkennen wij niet. Voor hen is er echter een aanvaardbaar alternatief beschikbaar via de lijnen 151 en 152. En wat dat betreft heeft Connexxion weldegelijk rekening gehouden met de scholieren naar Schagen, door ’s ochtends een goede overstap te bieden en ’s middags naar Julianadorp de overstap zo kort mogelijk te houden. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl