Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 03 juli 2009 70 km per uur op Nieuweweg / Langevliet (Den Helder)

Sinds woensdagochtend mag u op de Nieuweweg / Langevliet niet harder rijden dan 70 kilometer per uur. Wethouder Hienkens plaatste om 9.00 uur symbolisch het eerste verkeersbord. Op de route staan diverse flitspalen van de politie. Deze worden binnen enkele dagen actief. Wanneer precies is niet bekend.

Het verzoek om de snelheid op deze wegen te verlagen komt van een groep verontruste ouders uit de buurt. Zij zagen de snelheid het liefst dalen naar 60 kilometer per uur of nog lager. Verlagen naar 50 kilometer per uur ging ons in ieder geval te ver en bleek wettelijk niet haalbaar. De wegen vormen een drukke en belangrijke route tussen Den Helder en Julianadorp en het verkeer moet wel goed kunnen doorstromen.

Geen controle op 60 km-wegen

Ook een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur bleek lastig. Een 60 km-weg heeft namelijk een bepaalde inrichting en uitstraling. We willen dat u kunt zien dat dit een weg is waar u maximaal 60 mag rijden. Zo’n weg heeft bijvoorbeeld drempels en een aangepaste belijning. Een nogal ingrijpende operatie voor dit lange stuk weg. Daar komt bij dat de politie niet meer handhaaft op dit soort wegen. De inrichting van de weg moet er namelijk zelf voor zorgen dat mensen niet harder (kunnen) rijden. En niet meer handhaven op dit lange rechte eind leek ons onverstandig. Uit een andere hoek kwamen ook bezwaren: eventuele drempels zijn heel hinderlijk voor bussen. De bus moet namelijk behoorlijk afremmen om een drempel comfortabel voor de reizigers te kunnen nemen. En door de lagere snelheden worden aansluitingen op andere bussen en de trein niet meer gegarandeerd.

Flitspalen

Door de snelheid te verlagen naar 70 kilometer per uur, werden de bezwaren omzeild: de snelheid gaat naar beneden en er wordt gecontroleerd door flitspalen. De daling van 10 kilometer per uur lijkt overigens niet veel, maar is het wel als je beseft dat de werkelijke snelheid op deze wegen vaak hoger lag dan 80 kilometer per uur. Door de aanwezigheid van de flitskasten is er 24 uur per dag controle. De gemiddelde snelheid zal dalen en dat is goed voor de verkeersveiligheid op de Langevliet / Nieuweweg. Voor de goede orde: de flitspalen werken voor beide rijrichtingen. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl