Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 09 maart 2010 Praktijkexamen bromfiets vanaf 1 maart 2010 van start gegaan

Het praktijkexamen voor de bromfiets en brommobiel is definitief vanaf 1 maart 2010 van start gegaan. Wie het bromfietsrijbewijs wil halen en geen ander rijbewijs heeft, moet voortaan naast een theorie-examen ook een praktijkexamen afleggen. Met deze maatregel wil de overheid de veiligheid van bromfietsers, snorfietsers en brommobielbestuurders vergroten. Het CBR neemt dit nieuwe examen af.

Voor wie?

Het bromfietsrijbewijs (categorie AM) geldt voor iedereen vanaf 16 jaar die bromfiets, snorfiets of brommobiel wil rijden. Bromfietsen en brommobielen zijn herkenbaar aan de gele kentekenplaat. Snorfietsen hebben een blauwe kentekenplaat. Voor elektrische fietsen en gehandicaptenvoertuigen, zoals scootmobielen, is geen rijbewijs nodig. Hiervoor hoeft u dan ook geen examen te doen.

Twee soorten examens

Er komen twee verschillende praktijkexamens: een voor de bromfiets en een voor de brommobiel. Voordat beide groepen rijlessen mogen volgen, moeten zij eerst slagen voor het theorie-examen. Voor de bromfiets en brommobiel is dat hetzelfde examen. Wie snorfiets wil gaan rijden moet ook een bromfietspraktijkexamen doen.

Bromfiets

Het praktijkexamen voor de bromfiets wordt afgenomen op de openbare weg. Verkeersdeelneming staat centraal, maar de examinator beoordeelt ook of de kandidaat de bromfiets goed beheerst. De examinator volgt de kandidaat op een eigen bromfiets.

Brommobiel

Verder is er een praktijkexamen voor de brommobiel. Dit examen richt zich vooral op de oudere, minder mobiele weggebruiker. De kandidaat wordt voornamelijk getoetst op voertuigbeheersing. Het CBR verwacht ongeveer 1500 brommobielexamens per jaar af te nemen.

Voorbereiden

De beste resultaten worden verwacht door een goede voorbereiding op het examen. Kandidaten kunnen bij ruim 500 rijscholen verspreid door het hele land terecht voor rijlessen. Door het nemen van praktijklessen bouwt de kandidaat ervaringsuren op en leert hij de gevaren op de weg beter herkennen.

Beginnerrijbewijs

Geslaagde kandidaten kunnen het bromfietsrijbewijs aanvragen. Zij vallen zeven jaar (zestien- en zeventienjarigen) of vijf jaar (personen vanaf 18 jaar ) onder het beginnerrijbewijs. Voor hen gelden in die periode strengere regels, bijvoorbeeld een alcohollimiet van 0,2 promille. Een bekeuring voor een ernstige overtreding betekent een strafpunt. Bij drie strafpunten raken zij het rijbewijs voorlopig kwijt. Om het rijbewijs terug te krijgen, moet opnieuw theorie- en praktijkexamen worden gedaan.

Kosten

Het theorie-examen kost € 33,25 en het praktijkexamen bromfiets of brommobiel kost € 95,-. Daar komen de kosten van de opleiding nog bij. Wanneer u voor beide examens geslaagd bent, kunt u bij de gemeente Niedorp uw rijbewijs aanvragen. De kosten voor een rijbewijs zijn € 33,90.

Kijk voor meer informatie op de website van het CBR, www.cbr.nl (Bron: Gemeente Niedorp)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl