Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer : 07 juli 2010 Den Helder maakt vuist tegen fietsendiefstal op donderdag 8 juli 2010

In Den Helder is in 2009 819 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal, in 2008 was dat nog 679 keer. Daarmee staat fietsendiefstal op nummer 1 in de aangifte-top 10. Fietsendiefstal is dan ook een van onze grootste ergernissen.

Fietseigenaren kunnen er zelf wat aan doen om diefstal van hun fiets te voorkomen. Om hen daarbij te helpen, heeft de gemeente het promotieteam van het centrum Fietsendiefstal uitgenodigd. Dit team staat op donderdag 8 juli tussen 10.00 en 16.00 uur op de hoek Beatrixstraat / Julianaplein klaar met tips en trucs.

Zet uw fiets op slot!

Het klinkt zo logisch, toch zet lang niet altijd iedereen zijn fiets (goed) op slot. Wilt u uw fiets veilig stallen, gebruik dan ten minste twee goedgekeurde sloten, want dat is altijd beter dan een. Een stevig ringslot door het achterwiel en een tweede slot waarmee u het voorwiel en het frame stevig vastmaakt aan de ‘vaste wereld’. In een stalling bijvoorbeeld, of aan een fietsenrek of beugel.

Het hebben van een slot biedt geen garantie, maar het stelen wordt er wel flink door bemoeilijkt. Zet uw fiets ook altijd op slot als zij in de schuur staat.

Als u ooit ongenode gasten over de vloer krijgt, is de kans groot dat zij de fiets dan laten staan. Meer lezen over goedgekeurde sloten? Ga naar www.goedopslot.nl

Ken uw fiets

Voor het doen van aangifte bij de politie en ook bij de verzekering is het belangrijk dat u de specifieke kenmerken van uw fiets kent. Het gaat dan bijvoorbeeld om merk, type, kleur, framenummer en eventueel het chipnummer. Het promotieteam deelt op 8 juli formulieren uit waarop u deze gegevens kunt invullen, maar u kunt het formulier ook downloaden op www.goedopslot.nl

Waar vind ik het framenummer?

Het framenummer staat op het aankoopbewijs van de fiets. Heeft u dat niet meer, dan kunt u het framenummer ook aflezen op de fiets zelf. Meestal kunt u het vinden in de buurt van de trapas. Sinds 2005 gebruiken Nederlandse fietsfabrikanten een vaste notatie voor het framenummer. Het bestaat uit de eerste twee letters van het merk en daarna 7 cijfers (bijvoorbeeld BA1234567 voor een Batavus). Fietsen van voor 2005 hebben een per merk verschillende notatie.

En als uw fiets toch gestolen wordt?

Doe aangifte! Aangifte doen van fietsdiefstal kan gemakkelijk en snel via www.politie.nl. Wanneer u aangifte doet, wordt uw fiets opgenomen in het fietsdiefstalregister. Dat helpt om de fiets terug te vinden en om de dief of heler op te sporen. Bovendien wordt de fiets, als zij wordt achterhaald, bij u terugbezorgd. Zonder het doen van aangifte is er geen kans om de fiets terug te krijgen via de politie.

Geen fiets kopen op straat!

Fietsen die voor een prikkie worden aangeboden op straat… het gebeurt in alle steden. Realiseer u wel, dat als u zo’n fiets koopt, u aan heling doet. Een te goedkope fiets die op straat wordt aangeboden is altijd een gestolen fiets! (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl