Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 14 mei 2012 Inspectie gaat harder optreden tegen overtreders van de Wet pleziervaartuigen

De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat harder optreden tegen producenten van pleziervaartuigen die de Wet pleziervaartuigen niet naleven. Uit controles in 2011 blijkt dat de naleving van de Wet pleziervaartuigen net als in het voorafgaande jaar zeer slecht is op het gebied van de CE-markering* voor pleziervaartuigen.

Uit onderzoek in 2011 blijkt dat 84 procent van de 51 onderzochte bedrijven de Wet pleziervaartuigen overtreedt. In 2010 was dit 80 procent. Zowel bij de verplichte documentatie als bij de onderzochte vaartuigen zijn afwijkingen van de voorschriften geconstateerd. Er zijn vier overtredingen geconstateerd met een risico voor de veiligheid. In drie gevallen klopte de informatie over de maximaal aanbevolen belasting op het bouwersplaatje van het vaartuig niet en één keer was er sprake van een gevaarlijke elektrische installatie.

De inspectie constateert dat 27 procent van de overtreders de wet bewust overtreedt. Deze 27 procent brengt geen CE markering aan of volgt geen overeenstemmingsbeoordeling zoals is voorgeschreven in de Europese richtlijn pleziervaartuigen, waardoor ze de CE markering onterecht aanbrengen.

De inspectie gaat dit jaar bij geconstateerde overtredingen eerder optreden en er worden zwaardere straffen ingezet zoals het uit de handel nemen van pleziervaartuigen die ten onrechte van de CE markering zijn voorzien en het opmaken van processen-verbaal. Ook zal de inspectie samen met de sector doorgaan met het geven van voorlichting omdat veel van de geconstateerde administratieve overtredingen nog steeds berusten op onzorgvuldigheid of onwetendheid.

*CE markering en Wet pleziervaartuigen: CE staat voor Conformité Européenne.

Een CE-markering geeft aan dat het product aan bepaalde Europese richtlijnen voldoet en aan de hand van deze richtlijnen is getest. De Europese Unie geeft met een CE-markering aan dat een product veilig is voor consument en milieu. Op grond van de Wet pleziervaartuigen is het verboden pleziervaartuigen met een lengte tussen de 2,5 en 24 meter in de handel te brengen zonder dat deze zijn voorzien van de CE markering. (bron: De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT))

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl