Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 18 maart 2013 Monumentale Jacob Claesse Sluis bij Schagerbrug ernstig verzwakt

De Jacob Claesse Sluis nabij Zijpersluis vertoont ernstige vervormingen. De fundering van de vier eeuwenoude sluismuren is zodanig verzwakt, dat we genoodzaakt zijn om de sluismuren af te zetten. Om de mate van vervorming te volgen, inspecteren we de sluis wekelijks.

De Jacob Claesse Sluis verbindt het Noordhollandsch Kanaal en de Groote Sloot.

Dit provinciale monument stond al op de nominatie om door ons gerestaureerd te worden. Tijdens voorbereidend onderzoek voor deze restauratie kwam aan het licht dat één van de vier sluismuren scheuren vertoonde en dat de eeuwenoude houten fundering onder alle vier sluismuren aan het eind van zijn levensduur was gekomen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, zetten we de omgeving van de sluismuren af. Vooralsnog kan het wegverkeer over de brug en het scheepvaartverkeer door het complex gewoon doorgang vinden.

Wat gaat er gebeuren?

Om de sluismuren te beschermen tegen extra druk door bijvoorbeeld passanten, zal het gebied rondom deze muren worden afgezet. Het is vanaf 15 maart 2013 niet langer mogelijk om zich op of nabij de sluismuren te begeven. Voor de afzetting plaatsen we hekken op vijf meter afstand van de sluismuren. Borden waarschuwen tegen mogelijk instortings-gevaar.

De muur die het dichtst bij het sluishuisje ligt, is er het ernstigst aan toe. Zogenaamde bigbags met zand ondersteunen deze muur. Omdat het sluishuisje een forse druk op de muur uitoefent, onderzoeken we of het huisje te verplaatsen is.

Vanaf deze week meten we wekelijks de vervorming van de sluismuren en brengen deze in kaart. Ondertussen werken we aan een plan van aanpak voor de restauratie van dit provinciale monument.

Geen gevolgen voor het verkeer

De brug en het sluizencomplex zijn een veelgebruikte stop voor recreanten zoals fietsers en pleziervaarders. De brug rust op een eigen fundering. Deze is in orde. Daarom zal de brug niet worden afgesloten voor het wegverkeer.

Vooralsnog blijft het sluis-brugcomplex ook voor het scheepvaartverkeer vrij om door te varen. Aanmeren aan de sluismuren is echter niet langer toegestaan. Daarnaast wordt er met borden gewezen op 'langzaam varen'.

Mochten de metingen van de mate van vervorming van de sluismuren daar aanleiding toe geven, dan kunnen we in een later stadium alsnog besluiten tot een volledige afsluiting voor het scheepvaartverkeer. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl