Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 25 juni 2013 Vervanging verlichting in Zijdewind

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft in de programmabegroting vastgesteld dat 20% bezuinigd moet worden op verlichting.

Begin 2013 zijn een groot aantal lantaarnpalen vervangen. De bezuiniging betekent echter dat op sommige locaties verouderde lichtmasten niet worden vervangen.

De openbare verlichting aan de Havenstraat in Zijdewind was verouderd en toe aan vervanging. Drie lichtmasten langs de parallelweg zijn niet vervangen. We kunnen ons voorstellen dat het voor inwoners even schrikken is als het licht dat ze gewend zijn ineens wegvalt. Toch is de verwijdering van de lantaarnpalen op deze locatie een afgewogen en verantwoorde keuze, binnen de veiligheidsnomen en de bezuinigingsopdracht die er ligt. Onderstaand leest u waarom drie lichtmasten langs de parallelweg niet zijn teruggeplaatst.

Functies verlichting

Verlichting moet een functie hebben. Binnen de bebouwde kom staat de sociale veiligheid en in mindere mate de verkeersveiligheid centraal. De reden voor dit laatste is dat voertuigen verplicht zijn verlichting te voeren en daarom in mindere mate lichtmasten nodig hebben.

Onderzoeken

Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat op verlichte rijkswegen meer ongelukken plaatsvinden dan op donkere wegen. Reden is dat automobilisten bij verlichte situaties harder rijden. Ook kan licht het leefgebied van vogels verstoren; uit onderzoek naar grutto's blijkt dat het aantal broedparen langs verlichte wegen tot 300 meter afstand significant afneemt.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl