Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 31 oktober 2013 Gedeputeerde Noord-Holland en wethouders spelen simulatiespel

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Gedeputeerde Talsma van de provincie Noord-Holland speelde op maandag 28 oktober 2013 het simulatiespel 'Sprintstad' met wethouders van gemeenten langs het spoortraject Amsterdam-Heerhugowaard en andere belanghebbenden, zoals van de NS.

Het doel van het spel is inzicht te krijgen in de samenhangende kansen rond stationslocaties langs dit traject op gebied van ruimtelijke ordening en mobiliteit.

Door tijdens het spel te experimenteren konden de deelnemers ontdekken hoe de scenario's voor ontwikkelingen van verschillende locaties elkaar ruimtelijk beïnvloeden en verkennen hoe de plannen voor de locaties samenhangen.

Gedeputeerde Talsma: "De kansen voor binnenstedelijk bouwen en het beter benutten van mobiliteitsmogelijkheden en stationslocaties in de provincie Noord-Holland zijn groot. Het simulatiespel laat zien welke kansen ov-knooppuntontwikkeling biedt. Als de gemeenten, provincie en vervoerders de ontwikkelingen gezamenlijk afstemmen op het niveau van een spoortraject, kunnen zij samen grote winst boeken waar het gaat om wonen, werklocaties en voorzieningen op de best bereikbare plekken." Volgens wethouder Stam-de Nijs van de gemeente Heerhugowaard laat het simulatiespel SprintStad zien dat het grote voordelen heeft als de bouwplannen langs het spoortraject op elkaar worden afgestemd. Wethouder Stam-de Nijs: "Nu gaat het er om de kansen rond stationslocaties te verzilveren. Ik wil hierover met de betrokken partijen in gesprek."

Van start met de Zaancorridor

Volgend jaar wordt het simulatiespel ook met andere gemeenten gespeeld.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) willen ov-knooppuntontwikkeling in heel Noord-Holland stimuleren en gaan samen met de belanghebbenden van start langs de Zaancorridor: de spoorlijn Amsterdam - Heerhugowaard. Op dat traject wil het Rijk in een frequentieverhoging investeren. Dit vergroot de bereikbaarheid en de kansen voor ruimtelijke ontwikkelingen. Door de verschillende knooppunten langs het traject in samenhang te ontwikkelen kan meerwaarde bereikt worden.

GS willen daarom samen met de gemeenten, vervoerders, vastgoedontwikkelaars en woningbouwcorporaties langs de Zaancorridor een intentieovereenkomst afsluiten en een uitvoeringsprogramma opstellen.

Congres en leidraad 'Maak Plaats!'

In opdracht van de provincie Noord-Holland is veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om stationslocaties beter te benutten. In de leidraad 'Maak Plaats! Werken aan knooppuntontwikkeling in Noord-Holland' zijn de resultaten gebundeld en uitgewerkt. Deze publicatie laat zien hoe de infrastructuur en de ruimte beter benut kunnen worden. De provincie houdt op 27 november 2013 een congres over knooppuntontwikkeling. Gedeputeerde Talsma overhandigt dan het eerste exemplaar van de leidraad aan secretaris-generaal Riedstra van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Tijdens het congres kijken overheden, woningbouwcorporaties, vastgoedontwikkelaars en vervoerders naar de kansen die knooppuntontwikkeling biedt en wijze waarop de omslag van plannen naar uitvoering kan worden gerealiseerd.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl