Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 23 april 2014 Weg 'De Staart' kan in aangepaste vorm open blijven (Texel)

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De Staart, die midden door natuurgebied Waal en Burg op Texel loopt, wordt aangepast en blijft open. Als de weg op een andere manier wordt ingericht, hoeft de natuur geen ernstige schade te leiden en kunnen inwoners, bedrijven en bezoekers de weg blijven gebruiken. De weg wordt toegankelijker gemaakt voor fietsers en wandelaars.

Dat heeft de stuurgroep waarin de betrokken partijen zitting hebben besloten.

Jaap Bond, voorzitter van de stuurgroep: 'De Staart heeft een belangrijke functie op Texel en biedt ook goed mogelijkheden om het natuurgebied straks te beleven'.

Maatregelen

De komende maanden wordt samen met de omgeving verkend hoe de weg zo slim mogelijk kan worden ingericht. Bekeken wordt welke maatregelen nodig zijn om de weg optimaal in te richten voor wandelaars, fietsers en overig verkeer en de schade aan de natuur te beperken. Duidelijk is al dat de maximum snelheid flink omlaag moet. Niet alleen omdat het middenin een natuurgebied ligt, maar ook uit het oogpunt van recreatie en verkeersveiligheid.

Betrekken van omgeving

De aangepaste inrichting van De Staart maakt onderdeel uit van het inrichtingsplan voor de uitbreiding en afronding van Waal en Burg. De betrokken partijen werken met twee klankbordgroepen verschillende varianten voor de inrichting uit. Rond de zomer wordt het conceptplan voor de inrichting opgesteld dat in het najaar wordt toegelicht aan de omgeving. Dan kunnen alle belanghebbenden op Texel hun mening over het plan geven en is er ruimte voor het inbrengen van laatste suggesties en ideeën. De stuurgroep neemt uiteindelijk het besluit over het plan dat wordt uitgevoerd.

Inrichting Waal en Burg

Dit natuurgebied midden op Texel wordt uitgebreid en afgerond, waardoor een bijzonder natuurgebied van circa 450 hectare ontstaat. Er komen meer bloemrijke weiden, die door de overgang van zoet en zout water het leefgebied vormen van bijzondere vogels en planten, zoals zeldzame orchideeën. Ook de recreatiemogelijkheden worden verbeterd, zodat inwoners en bezoekers kunnen genieten van de bijzondere natuur. Het project maakt onderdeel uit van een programma om de natuur op Texel te versterken.

De realisatie van de natuur in de Waal en Burg is één van de projecten waarmee de provincie samen met haar partners zorgt voor het groen op de kaart in de kop van Noord-Holland. Meer informatie is te vinden op www.noord-holland.nl/groennhn

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl