Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 07 juli 2014 Hollands Kroon: Verkeers(on)veiligheid bij scholen

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - Geregeld ontvangt de gemeente verzoeken, ingediend door ouders, verkeersouders of basisscholen om de schoolomgeving te verbeteren. Er heerst bij ouders vaak een gevoel van onveiligheid als het gaat om de verkeerssituatie bij de school. Veel gehoorde klachten zijn hardrijders, dat de situatie rondom de school onoverzichtelijk is en dat geparkeerde auto's de rijbaan te smal maken of het (uit)zicht beperken.

Snelheid

Bij onderzoeken waarbij de snelheid bij de school wordt gemeten, tijdens het in- en uitgaan van de school, blijkt meestal dat er niet te hard wordt gereden. De beleving van ouders is vaak anders.

Onoverzichtelijk

De situatie voor de school is vaak onoverzichtelijk. Dit wordt veroorzaakt door de hoeveelheid verkeer en diversiteit. Men ziet van alles tegelijk gebeuren; auto's die in en uit parkeren, fietsers, overstekende kinderen. Dit lijkt allemaal erg gevaarlijk. De onoverzichtelijke situatie, die ook zo wordt ervaren door passanten, zorgt er namelijk voor dat iedereen goed oplet en zijn of haar snelheid aanpast. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er al tientallen jaren geen ongevallen zijn geregistreerd voor een school door de politie. Door de beleving van onveiligheid in stand te houden, en dat de situatie gevaarlijk is, blijven automobilisten alert. Hoe meer overzicht de automobilist heeft, hoe hoger de snelheid! Dat is wat we natuurlijk bij scholen niet wensen en niemand wil het op zijn of haar geweten hebben een kind te hebben aangereden!

Geparkeerd auto's

De geparkeerde auto's zorgen er inderdaad voor dat de beschikbare ruimte op de rijbaan minder wordt. Als gevolg daarvan wordt er langzamer gereden. Als een parkeer- of stopverbod voor de school zou worden ingesteld blijft de rijbaan helemaal vrij en zal de snelheid van het passerende verkeer zeker omhoog gaan.

Het is wel wenselijk dat een gedeelte weg vlak voor de school, waar wordt overgestoken, vrij blijft van geparkeerde auto's zodat er voor de overstekende kinderen en ouders voldoende zicht is op het naderende verkeer en omgekeerd.

Schoolzone

Vaak wordt door een schoolbestuur, of door ouders, aan de gemeente gevraagd een schoolzone in te stellen en deze te markeren met mooie gekleurde palen, al dan niet gecombineerd met bijpassende hekjes. Deze palen zijn al vanaf grotere afstand goed te zien en worden door de meeste bestuurders ook wel herkend als behorende bij een schoolzone. Uit metingen, voor en na het plaatsen van een schoolzone in Schagen, is gebleken dat de aanwezigheid van de schoolzone géén invloed heeft op de snelheid waarmee het verkeer de schoolzone passeert. Dit is waarschijnlijk te verklaren doordat het verkeer rondom de school niet te hard rijdt, zoals uitgelegd onder het punt “overzichtelijk”.

Altijd maatwerk

Natuurlijk is geen enkele schoolsituatie hetzelfde, maar bovenstaande geldt wel voor de meeste scholen. Slechts enkele nieuwe scholen zijn zo gesitueerd dat er geen doorgaand verkeer voor de school langsgaat. Een beoordeling zal dus altijd maatwerk blijven. Verder is het goed om van zo een drukke situatie gebruik te maken en kinderen te leren hoe zij daarmee om moeten gaan.

In samenwerking met school, gemeente en de politie moeten we er met elkaar voor zorgen dat problemen opgelost kunnen worden en knelpunten aangepakt. Daarbij moet wel worden gezegd dat de ervaring leert dat het veelal dezelfde personen zijn die de auto “even” praktisch parkeren voor de deur van de school of op een onhandige en onveilige plaats. Juist deze acties zorgen voor gevoel van onveiligheid en irritaties. Ons advies is te parkeren waar dat kan.

Is dat niet mogelijk vragen wij u geduld te hebben en te wachten op een parkeerplaats die vrijkomt of een parkeerplaats te zoeken die verderop ligt.

Wanneer het voor u om wat voor reden dan ook, van belang is dicht bij de school te parkeren kunt u wellicht overwegen eerder van huis te vertrekken zodat u verzekerd bent van een plaats! Wij willen u hartelijk danken voor de medewerking!

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl