Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 29 juli 2014 Stroomatlas-app: Zeestroming in je broekzak

Ecomare logoBron: Ecomare - De getijdentabel, goed bijgewerkte zeekaarten en de stroomatlas. Dat zijn de drie naslagwerken die elke schipper nodig heeft om een reis op zee, op de wadden of op de Zeeuwse stromen goed voor te bereiden. Lange tijd stonden de papieren versies ervan 'direct voor de grijp' in de boordbibliotheek. Al een tijdje zijn ze ook beschikbaar in digitale vorm. De stroomatlas-app is onlangs in een sterk verbeterde versie uitgekomen.

Ploeteren of spelen

De stromingen in de Waddenzee kunnen plaatselijk oplopen tot meer dan drie zeemijl per uur, en in de Zeeuwse wateren zijn ze vaak nog veel sterker. Met voldoende motorvermogen kunnen veel schepen daar nog wel tegenin varen. Voor zeilers, roeiers, kanovaarders en beroepsschippers die zuinig willen omspringen met brandstof, is het slimmer om de vaartocht zo te plannen dat de stroming je vriend blijft. Immers, elke zes uur keert het tij en wordt de stroom die eerst tegen zat je bondgenoot. Op tijd vertrekken, profiteren van de stroom, droogvallen of ankeren om te wachten tot het tij weer gunstig wordt. Dat zijn de elementen van het spel dat de wadvaarder met de stromingen speelt, en waar de stroomatlas een belangrijke rol in speelt.

91 kaarten

De stroomatlas-app bestaat uit 91 kaarten, die samen de Noordzee, de Zeeuwse wateren en de Waddenzee bestrijken. Net als in de papieren stroomatlas worden de stromingen weergegeven op verschillende tijdstippen ten opzichte van het moment van hoogwater op een vast punt. Voor de Waddenzee is dat 'hoogwater Harlingen'.

Maar het moment van hoogwater in Harlingen valt elke dag op een ander tijdstip.

Om de stroming in een bepaalde geul van de Waddenzee op een bepaald moment van de dag in beeld te krijgen, is dus ook nog een getijdentabel nodig. Hierin staat hoe laat het hoogwater in Harlingen is. Gelukkig is die getijdentabel ook digitaal voorhanden.

Verder lezen en downloaden

In onze encyclopedie - www.ecomare.nl kun je meer lezen over zeestromingen. De stroomatlas-app kost € 5,99 en is te downloaden voor IOS en Android. Op een tablet komen de kaarten het best tot hun recht.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl