Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 06 november 2014 Veiligheid Noord-Hollandse wegen

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De provincie Noord-Holland investeert in veilige wegen. Hiervoor heeft de provincie een verkeersveiligheidsmodel ontwikkeld om voor elk wegtraject het veiligheidsrisico in kaart te kunnen brengen en hier actie op te ondernemen.

Dankzij een onderzoek en een enquête van de Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond (ANWB) is er de laatste tijd veel aandacht voor veiligheid op de Nederlandse wegen. Er is een onderzoek onder autogebruikers in Noord-Holland gehouden. De provincie werkt met een verkeersveiligheidsmodel om voor elk wegtraject het veiligheidsrisico in kaart te brengen. Met het verkeersveiligheidsmodel wordt gekeken naar de gegevens van verkeersongevallen, weginrichting en kenmerken van de weg en gereden snelheden.

De Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond (ANWB) kijkt in haar methodiek naar andere indicatoren. Zo ligt in het Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond (ANWB) model de nadruk meer op de veiligheid van autoinzittenden en minder op die van andere verkeersgebruikers (zoals fietsers, landbouwverkeer en voetgangers).

Provinciale wegen zijn historisch gegroeid en hebben daarom ook een andere belevingswaarde dan snelwegen. De landschappelijk, maatschappelijk waarde van de soms monumentale bomen langs deze provinciewegen worden bij onze onderzoeken ook meegewogen. Die gaan we niet kappen ter bevordering van de autoveiligheid.

Daarnaast spelen ook de aspecten van bereikbaarheid en bedrijvigheid in dorpen en kernen een rol. Om elke dorp een ring, rand of rondweg aanleggen kan deze plaatsen economisch de das omdoen. De resultaten van het Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond (ANWB) onderzoek nemen we uiteraard wel mee naast alle andere input en randvoorwaarden die de veiligheid van de provinciale wegen kunnen verbeteren.

N203, N241 en N506

Uit het onderzoek van de Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond (ANWB) komen de N203 tussen Zaandam en Heiloo, N241 tussen Wognum en Schagen, N506 tussen Hoorn en Bovenkarspel naar voren. Op alle drie van deze wegen zijn de komende jaren werkzaamheden voorzien die onder andere de veiligheid verbeteren.

Begin volgend jaar start de provincie met het groot onderhoud aan de N203 tussen de N246 en het station Wormerveer. Daarnaast is er inmiddels gestart met de voorbereiding van de verbinding A8/A9. De komst van de A8/A9 zorgt er voor dat het autoverkeer op de N203 rustiger wordt. Bekijk deze pagina http://www.noord-holland.nl/web/Projecten/Zaanstreek/In-uitvoering-2/N203-herinrichting.htm voor meer informatie.

Er staat groot onderhoud gepland op de N506 in 2016. In het kader van trajectbenadering wordt gestreefd eens in de 12 jaar grootschalige werkzaamheden op een wegvak uit te voeren. Op dit moment wordt onderzocht of er gelijktijdig met het groot onderhoud aanpassingen aan het traject kunnen worden gerealiseerd.

Op deze manier wordt de overlast voor de weggebruiker zoveel mogelijk beperkt.

Een (oostelijk) deel van de N506 gaat op in de N23 en aldus zal de verkeerssituatie daar ook aanzienlijk veranderen. Bekijk deze pagina voor meer informatie over N23 en het tracedeel Stedebroec

Tot slot is vorig jaar al besloten door Provinciale Staten om aan de slag te gaan met de N241. Begin 2015 starten hier de werkzaamheden. De provincie investeert 45 miljoen om de weg veiliger te maken voor verkeer. Onder andere de aanleg van rotondes en parallelbaan. Begin 2015 start de provincie met de herinrichting van de N241 tussen Schagen aansluiting N248 en het Verlaat kruising N242, een traject van circa 10 km. Voor meer informatie kijk op de website www.noord-holland.nl/n241

Meer algemene informatie over de wijze hoe de provincie keuzes maakt voor de aanpak van de provinciale wegen is te vinden op de website www.noord-holland.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl