Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 13 november 2014 Zonnefietspad SolaRoad geopend door minister Kamp en gedeputeerde Post

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Op 12 november 2014 vierde Noord-Holland een wereldprimeur: de opening van SolaRoad. Gedeputeerde Post opende samen met minister Kamp al fietsend op moderne e-bikes de eerste meters SolaRoad. De provincie Noord-Holland, TNO, Imtech en Ooms ontwikkelden samen de eerste weg ter wereld die zonlicht omzet in elektriciteit.

Minister Kamp: "SolaRoad is een schoolvoorbeeld van Nederlandse innovatie. Op weg naar een duurzame energievoorziening zijn dit soort initiatieven precies wat we nodig hebben. Dit kan bovendien een mooi exportproduct worden".

Gedeputeerde Post: "Vandaag is een mijlpaal in de ontwikkeling van SolaRoad. Ik ben trots op de samenwerking en ik kijk uit naar de toekomst, waarin SolaRoad uitgroeit van pilot tot volwaardig marktproduct".

Testfase

Het proeftracé van een kleine honderd meter bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 centimeter (cm) dikte. De andere zijde heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende toplagen te testen. Hoeveel stroom het pad oplevert, wordt de komende periode getest.

Dit proeftracé van SolaRoad ligt in Krommenie, langs de N203, ter hoogte van de Texaco aan de spoorzijde (GPS data: 52.493875, 4.767134).

Eerste resultaten

De zonnestroom uit de weg kan worden toegepast voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto's (die er overheen rijden) en huishoudens. De komende drie jaar zullen diverse metingen en tests worden uitgevoerd om SolaRoad verder te ontwikkelen. De eerste testresultaten sinds de ingebruikname van het fietspad op 24 oktober 2014 zijn in lijn met de verwachtingen. Er is tot nu toe 140 kilowattuur (Kwh) aan elektriciteit opgewekt, dat is genoeg energie voor ongeveer 140 wasbeurten.

De weg van de toekomst

Een groep van dertig kinderen mocht het pad ook testen. Zij vonden het 'lekker fietsen' maar vooral ook 'cool om over de eerste SolaRoad ter wereld te fietsen'. De kinderen zijn te zien in de nieuwe video van SolaRoad http://vimeo.com/111570431 die deze week is gelanceerd.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl