Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 03 december 2014 Noord-Hollander kiest voor openbaar vervoer

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De gemiddelde Noord-Hollander stapte in de periode 2012-2013 ten opzichte van de gemiddelde Nederlander minder vaak in de auto en reisde meer met het openbaar vervoer.

Dat is één van de feiten die in de tweejaarlijkse monitor van het Provinciaal Verkeer- en Vervoersplan (PVVP) staat. In de PVVP-Monitor staan de ontwikkelingen op het gebied van verkeer en vervoer in Noord-Holland voor de periode 2012-2013.

Mobiliteit

De totaal afgelegde afstand per persoon per dag is in 2013 ten opzichte van 2010 licht gestegen naar 28 kilometer (km). Van die 28 km wordt 14 kilometer (km) met de auto afgelegd. Het aandeel trein (13%) en fiets (9%) is gelijk gebleven. Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde Noord-Hollander ten opzichte van de gemiddelde Nederlander minder vaak de auto neemt en vaker met het openbaar vervoer reist. De Noord-Hollandse wegen worden het meest gebruikt voor woon-werk verkeer, met een gemiddelde afstand van acht kilometer. Het grootste deel van de verplaatsingen (70% ) is korter dan 7,5 kilometer (km). Dat leggen Noord-Hollanders vooral af per fiets (38%) of te voet (29%).

Drukte op de weg

In 2013 gingen we ten opzichte van 2012 vaker in de spits de weg op en minder in de overige uren. Dat ging gelukkig niet ten koste van de reistijd. Het reistijdverlies is in 2013 ten opzichte van 2012 gedaald met 7,9%.

De N201 ten oosten van Hoofddorp blijkt het drukste weggedeelte te zijn van alle provinciale wegen in Noord-Holland, gevolgd door de N242 ten oosten van Alkmaar en de N245 ten noorden van Alkmaar.

In 2013 vonden zeven dodelijke ongelukken plaats op provinciale wegen in Noord-Holland, vier minder dan in 2011.

Bronnen

Voor de PVVP-Monitor 2012-2013 is, naast telgegevens uit de provinciale organisatie, gebruik gemaakt van diverse externe bronnen zoals Ovin (onderzoek verplaatsingen in Nederland, CBS, 2014), diverse databestanden van het CBS, gegevens van de dienst verkeer en scheepvaart (DVS), Prorail en NS.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl