Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 12 december 2014 Besluit tot renovatie Jacob Claesse Sluis te Zijpersluis (gemeente Schagen)

HHNK logoBron: HHNK - Op 10 december 2014 besloot het CHI (College van Hoofdingelanden, het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) krediet te verstrekken voor de uitvoering van de renovatie van de fundering onder de vleugelmuren van de Jacob Claesse Sluis te Zijpersluis (gemeente Schagen). De fundering is aan het einde van haar levensduur. Vervanging is nodig om verzakking en instortingsgevaar tegen te gaan.

De uit 1566 stammende Jacob Claesse Sluis dateert in zijn huidige vorm uit 1809 en is een provinciaal monument. Vroeger had deze sluis een waterkerende functie.

Het was een zogenoemde compartimenteringssluis, deze sluis sluit bij calamiteiten de boezem in delen af. Tegenwoordig heeft deze sluis deze waterkerende functie bijna geheel verloren. Het is nu een open verbinding tussen de Groote Sloot en het Noordhollandsch Kanaal.

Sinds 2012 is de zuidwestelijke vleugelmuur verzakt. Hierdoor is een grote scheur ontstaan. Om deze verzakking tegen te gaan is er nu krediet toegezegd om de houten fundering te vervangen door een betonnen fundering. Zo kunnen we voorkomen dat de muur verder scheurt en voorkomen we instortingsgevaar. Op dit moment is de sluis door hekken afgezet. Ook is er een tijdelijke voorziening aangebracht voor de stabiliteit. Omdat de sluis voor de waterveiligheid geen rol van betekenis meer speelt, kiest het bestuur ervoor niet teveel belastinggeld te spenderen aan zaken die niet tot de kerntaken behoren. Belastinggeld gebruiken we vooral voor de primaire taken van het waterschap: water beheren, water keren en zorgen voor een goede waterkwaliteit. De renovatie-aanpak bepalen we in afstemming met de gemeente, de provincie en de aannemer. Als er meer duidelijkheid is over dit vervolgtraject lichten we ook de direct betrokkenen in.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl