Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 17 maart 2015 Hollands Kroon kiest voor duurzaam wagenpark

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - Donderdag 12 maart 2015 ondertekende wethouder Theo Groot en Piet Dubbeld directeur van Truckland BV, het contract voor de aanschaf van 15 nieuwe duurzame bedrijfsvoertuigen voor de gemeente Hollands Kroon.

Wethouder Theo Groot is zeer tevreden met de aankopen: "De gemeente Hollands Kroon werkt aan het creëren van een aantrekkelijk leefklimaat voor haar inwoners. Ook de luchtkwaliteit speelt daarbij een belangrijke rol. Met de aanschaf van de nieuwe, duurzame voertuigen draagt de gemeente bij aan een betere luchtkwaliteit en geeft zij ook het goede voorbeeld aan anderen."

Nieuwe duurzame bedrijfsvoertuigen

Door de fusie in 2012 bestond het wagenpark van de gemeente Hollands Kroon uit verschillende voertuigen die qua functionaliteit en duurzaamheid niet meer pasten binnen het beleid van de gemeente. Na uitvoerig onderzoek is een nieuwe wagenparksamenstelling tot stand gekomen, waarbij een deel van het wagenpark wordt vervangen door nieuwe, functionele en duurzame bedrijfsvoertuigen. De bedrijfsvoertuigen worden medio mei 2015 geleverd door Truckland Noord-Holland, zij verkregen de gunning naar aanleiding van een openbare Europese aanbesteding.

Onderzoek naar nieuw wagenpark

Met de vorming van de nieuwe gemeente verandert er veel aan de inzet van de bedrijfsvoertuigen. De oude voertuigen voldoen niet meer aan de inzet die gevraagd wordt. Daarnaast zijn veel voertuigen verouderd wat zorgt voor hoge onderhoudskosten en brandstofverbruik. Bovendien zorgen oudere voertuigen voor meer vervuiling en uitstoot wat nadelig is voor de luchtkwaliteit. Onderzoeks- en adviesbureau WEL Mobiliteit heeft in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar een nieuw, functioneel en duurzaam wagenpark. Hierbij is rekening gehouden met de uitstoot van voertuigen, functionaliteit voor de werkzaamheden, duurzaamheid en wensen van medewerkers. Dit heeft geresulteerd in een voorstel voor de vernieuwing van het wagenpark, waarmee in 2015 begonnen wordt door de aanschaf van 15 nieuwe bedrijfsvoertuigen.

Duurzame bedrijfsvoertuigen

Gekozen is voor tien bedrijfsvoertuigen die het label Euro VI hebben. Dit is een norm die staat voor de schoonste en meest duurzame motor op de markt. Daarnaast komen er vier bedrijfsvoertuigen die rijden op CNG (groengas). Dit is een van de meest schone brandstoffen die er bestaat. CNG voertuigen stoten geen roet en fijnstof uit, zijn stil en stoten veel minder CO2 en stikstofdioxide uit dan benzinevoertuigen. Ook komen er twee elektrische scooters, waardoor medewerkers van de gemeente zich op een duurzame manier kunnen verplaatsen. Bij het samenstellen van dit wagenpark voorstel is enerzijds een maximaal voordeel behaalt op de duurzaamheid en functionaliteit van de voertuigen, maar is ook een grote kostenreductie gerealiseerd.

Investering in de toekomst

Hoewel de aanschaf van de voertuigen vraagt om een investering, levert deze vernieuwing van het wagenpark een grote reductie in kosten op die alleen maar groter wordt in de komende jaren. Daarnaast voorkomt de inzet van de nieuwe voertuigen verspilling doordat alle nieuwe voertuigen geheel zijn afgestemd op de werkzaamheden in de gemeente van nu. Met deze voertuigen draagt de gemeente bij aan een duurzame en gezonde omgeving.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl