Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 16 oktober 2015 Verbeterwerkzaamheden zonnefietspad SolaRoad

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Zonnefietspad SolaRoad in Krommenie krijgt een nieuwe, verbeterde beschermlaag ('coating'). Van vrijdag 16 tot en met zondag 26 oktober 2015 wordt het fietspad afgesloten en overdekt met een tent om de coating aan te brengen. De verkeershinder is beperkt. Fietsers kunnen over een tijdelijk fietspad langs het werk rijden.

SolaRoad kent een pilotfase van drie jaar waarin diverse metingen en tests worden uitgevoerd. Eén van de doelen van de praktijkproef is het opsporen en genezen van kinderziektes. Eind december 2014 en in de vroege lente van 2015 kwam een klein deel van de coating van het SolaRoad fietspad los. Uit onderzoek is gebleken dat de coating bij grote temperatuurwisselingen plaatselijk kan loslaten door krimp van het materiaal. Het pad werd tijdelijk gerepareerd.

Ondertussen werd een verbeterde coating ontwikkeld waarmee succesvolle laboratoriumproeven zijn gedaan. Van vrijdag 16 oktober 2015 tot en met zondag 25 oktober 2015 wordt een deel van de elementen van SolaRoad voorzien van deze nieuwe coating.

Het eerste wegdek ter wereld dat energie oplevert

SolaRoad is een proeftracé van ongeveer 70 meter en bestaat uit een fietspad van betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm dikte, met een stroeve, transparante coating. De zonnestroom uit de weg wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en kan toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, huishoudens en (op termijn) elektrische auto's die er overheen rijden. Dit proeftracé van SolaRoad werd vorig jaar op 12 november 2014 geopend en ligt in Krommenie, langs de N203.

SolaRoad is een project van TNO, Provincie Noord-Holland, Imtech Traffic&Infra en Ooms Civiel.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl