Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 30 november 2015 Innovatief fietspad SolaRoad viert eerste jaar

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Het fietspad SolaRoad viert vandaag zijn officiële eerste verjaardag. Een bijzondere mijlpaal voor dit inmiddels wereldberoemde project. SolaRoad heeft het afgelopen jaar als 'living lab' veel informatie verstrekt, maar vooral ook veel energie opgewekt, meer dan verwacht: voldoende voor drie huishoudens.

Energieopbrengst goed voor drie huishoudens

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3200 à 3500KWh/jaar, de totaal door SolaRoad geproduceerde energie in het afgelopen jaar was 9800KWh/jaar! Nu is SolaRoad, een wegdek van panelen die zonlicht opnemen en omzetten in elektriciteit, nog slechts 70 meter lang. Stel je voor hoeveel een kilometerslange SolaRoad zou opwekken.

"SolaRoad is een baanbrekend concept op het gebied van energiewinning," zegt gedeputeerde Elisabeth Post. "Met SolaRoad wordt het wegennet een onuitputtelijke bron van groene stroom. Noord-Holland wil helpen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Daarom zijn wij aanjager van innovaties en stimuleren wij dat kansen die hieraan bijdragen, worden benut. SolaRoad is zo'n innovatie. Komend jaar blijven wij SolaRoad ontwikkelen in de hoop dat het uiteindelijk een levensvatbaar product wordt voor een toepassing op meer wegen".

Van fietspad in Krommenie naar weg in de VS?

Het afgelopen jaar heeft uitgewezen dat SolaRoad beter presteert dan aanvankelijk verwacht; de energieopbrengst heeft de verwachtingen overstegen. De ruim 300.000 (brom)fietsers ervaren het fietspad neutraal tot positief en op enkele kinderziekten na, functioneert de weg technisch gezien goed.

Het consortium SolaRoad is in overleg met diverse partijen over de mogelijkheden van toepassing in andere provincies, andere landen, op andere soorten wegen en andere klimatologische omstandigheden. Eén en ander heeft geleid tot vijf potentiële vervolgprojecten: drie in Nederland en twee in het buitenland.

Met Californië heeft Noord-Holland een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Onderdeel daarvan is kijken naar mogelijkheden om energie te halen uit infrastructuur, zoals de provincie Noord-Holland al doet met het pilotproject SolaRoad. Californië is de zevende economie ter wereld en is koploper als het gaat om het terugdringen van CO2-uitstoot.

Gouden driehoek

SolaRoad is een project van Provincie Noord-Holland, TNO, Imtech Traffic&Infra en Ooms Civiel. Binnen de gouden driehoek wordt gewerkt aan ontwikkeling en kennisdeling op het gebied van intelligente elektriciteitsnetwerken en het integreren ervan in infrastructuur, met gebruikmaking van geavanceerde meet- en controlesystemen. "In 2020 wil Nederland 14% duurzame energie opwekken, in 2023 16%. Om die ambitie te helpen realiseren, zijn proeftuinen als SolaRoad essentieel", aldus Elisabeth Post.

Pilotproject

SolaRoad wordt ontwikkeld door de provincie Noord-Holland, TNO, Ooms Civiel en Imtech Traffic&Infra. Met een pilot van in totaal 100 meter SolaRoad fietspad in Krommenie wordt getest hoe het concept in de praktijk uitpakt. Het fietspad langs de N203 is gekozen vanwege de gunstige zonligging, het intensieve gebruik, de grondgesteldheid, de reistijden en het feit dat het in een gemeente ligt die duurzame energie omarmd.

Gedurende 3 jaar worden diverse metingen en tests gedaan om SolaRoad verder te kunnen ontwikkelen. Er ligt nu 70 meter, in 2016 wordt het met 20 meter uitgebreid. Deze nieuwe versie van SolaRoad heeft onder andere geoptimaliseerde zonnecellen en een nieuwe toplaag. Ook wordt getest of de constructie goedkoper kan worden geassembleerd. De tests die parallel gedaan worden in het laboratorium zullen uitwijzen of de volgende versie van SolaRoad geschikt is voor andere type wegen met zwaarder verkeer.

De pilot in Krommenie heeft boven verwachting gepresteerd, met een energieopbrengst van 72 KWh/m2/jaar. Het consortium verwacht op afzienbare termijn een opbrengst van boven de 100 KWh/m2/jaar te kunnen halen. SolaRoad werd op 12 november 2014 door Minister Kamp van het ministerie van EZ en gedeputeerde Elisabeth Post van de Provincie Noord-Holland geopend.

Kijk voor meer in meer informatie op de website van Solaroad www.solaroad.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl