Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 13 april 2016 Provincie Noord-Holland laat alle fietsknelpunten van Noord-Holland in beeld brengen

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - Naar school, naar werk, of naar de sportclub: we fietsen in Noord-Holland heel wat af. De provincie Noord-Holland wil dat iedereen op een veilige en snelle manier kan blijven fietsen. Daarom heeft zij de Fietsersbond gevraagd onderzoek te doen naar knelpunten in het regionale fietsnetwerk. Aan de hand van dit onderzoek wordt gekeken of bepaalde punten aangepakt moeten worden.

Want het fietslandschap staat zeker niet stil. Bakfietsen in allerlei vormen en maten, elektrische fietsen en zelfs high speed e-bikes: allemaal zijn ze onderdeel van het straatbeeld. En dus is het belangrijk dat de infrastructuur hier op berekend is. Niet alleen door bijvoorbeeld voldoende elektrische oplaadpunten, maar ook door te onderzoeken of een breder fietspad een oplossing zou kunnen zijn als er ruimtegebrek is.

Het nieuwe fietsen

"Het laatste knelpuntenonderzoek van deze omvang is alweer van bijna tien jaar geleden, en sinds die tijd is er veel gebeurd op het gebied van fietsen en fietspaden", zegt Elisabeth Post, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Noord-Holland. "Zo hebben veel gemeenten knelpunten aangepakt. Maar ook de toename van het aantal e-bikes zorgt ervoor dat we opnieuw kijken of het fietsnetwerk nog wel aan de wensen voldoet. Onze provinciale fietspaden worden veel gebruikt door scholieren om van en naar school te fietsen, en die moeten hoe dan ook veilig zijn."

Komende maanden gaan vrijwilligers van de Fietsersbond daarom op pad. Zij geven aan waar zij gaten in het netwerk zien, waar te weinig ruimte is om te fietsen en waar de fietsvoorzieningen niet veilig zijn. Met name locaties als ziekenhuizen, scholen en stations zijn bij dit soort onderzoeken erg belangrijk.

Ervaring van de gebruiker

Post: "We willen juist van de gebruikers zelf - de fietsers dus - weten welke knelpunten zij ervaren. De Fietsersbond bepaalt zelf wat als 'knelpunt' wordt beschouwd. En dus welke criteria daarvoor gelden. Aan de hand van het rapport dat hier straks uit volgt, bekijken we welke maatregelen we kunnen nemen. "

Naar verwachting is er in september 2016 een overzicht van de grootste knelpunten die Noord-Hollandse fietsers ervaren. Het gaat hierbij om het complete regionale netwerk van Noord-Holland, met uitzondering van de Stadregio Amsterdam.

Vervolgens wordt samen met de betrokken gemeenten of het betreffende waterschap bekeken hoe deze knelpunten kunnen worden aangepakt.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl