Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Verkeer & Vervoer: 16 januari 2017 Blauwe parkeerzones in Stadshart Den Helder

Gemeente Den Helder logoBron: Gemeente Den Helder - Om de parkeeroverlast te beperken én gratis parkeren te behouden, worden de straten in en rond het centrum een 'blauwe zone' met een maximum parkeerduur van 2 uur.

Bewoners binnen die zones kunnen een ontheffing aanvragen. De maatregel gaat waarschijnlijk op 1 maart 2017 in. De proef met gratis parkeren en blauwe zones loopt tot eind 2018 en kan dan worden aangepast.

Om bezoek van winkelend publiek te stimuleren, startte op 1 december 2016 in het centrum een proef met vrij parkeren. De maatregel leidde echter direct tot parkeeroverlast en onrust. De parkeerplaatsen staan vol met lang parkerende voertuigen. Bezoekers van het centrum hebben grote moeite parkeerruimte te vinden. En de bewoners in en rond het centrum ondervinden flinke overlast. Om daar een einde aan te maken nam het college van B&W hier deze week een aangepast besluit over.

De straten in het centrum worden een 'blauwe zone' met een maximum parkeerduur van 2 uur. Dit geldt ook voor de aangrenzende Sluisdijkbuurt, Van Galenbuurt, omgeving Westgracht en Boerhaaveplein. Deze 2 uur is genoeg tijd om te winkelen en is te kort om langparkeren mogelijk te maken. De 'blauwe zone' op de Weststraat-noord blijft ongewijzigd op maximaal 5 uur aangezien deze maatregel uitsluitend is ingesteld om lang parkerende bezoekers van Texel te weren.

Bezoekers die langer in het centrum willen verblijven kunnen terecht op de ongereguleerde parkeerplaatsen buiten de 'blauwe zones' of in de garage Sluisdijk. De parkeergarage Sluisdijk kan door de slagbomen geen blauwe zone worden. Hier kan de eerste 2 uur gratis worden geparkeerd. Voor ieder uur daarna betaalt men 1 euro per uur.

Bewoners en ondernemers binnen de 'blauwe zones' kunnen tegen een vergoeding van € 23,80 per jaar een ontheffing aanvragen, zodat ze onbeperkt in hun buurt kunnen parkeren. Gehandicapten kunnen met een gehandicaptenparkeerkaart onbeperkt parkeren. Voor bezoekers van bewoners komt een bezoekersregeling, zodat zij niet elke 2 uur hun parkeerschijf hoeven te verzetten.

De parkeerduur en de zones zijn onder meer gebaseerd op metingen en gesprekken die de gemeente de afgelopen jaren met bewoners in het centrum over parkeren heeft gevoerd. Overwogen is bijvoorbeeld de parkeerduur 3 uur te maken. Uit ervaringen elders in het land blijkt dat langparkeerders het dan echter lonend vinden om af en toe de parkeerschijf verder te draaien. De maatregel moet worden gehandhaafd. Het huidige bureau P1 blijft dat voorlopig doen.

De bewoners van het centrum worden binnenkort per brief op hoogte gebracht van dit besluit en welke gevolgen dat voor hen heeft. De voor de nieuwe parkeerregeling te nemen verkeersbesluiten liggen tot 28 februari 2017 ter inzage.

Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen. De regeling kan op zijn vroegst op 1 maart 2017 van start gaan. Al in de loop van februari 2017 wordt gestart met het aanbrengen van de blauwe lijnen bij de parkeerplaatsen en de uitgifte van parkeerontheffingen. Meer informatie over deze uitgifte zal in de bewonersbrief worden vermeld.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl